Waarom banken hypotheekrente sneller verhogen

0

Banken geven een ECB-renteverhoging niet in gelijke mate door aan hun klanten. Waar de hypotheekrente vrijwel direct en sterk stijgt, gaat de spaarrente veel langzamer omhoog. Volgens economen van DNB proberen de banken zo hun rentemarge op peil te houden.

Om de rentemarge van banken op alle leningen en spaartegoeden op peil te houden, moet de rente op nieuwe leningen sneller stijgen dan de rente op (bijna alle) spaartegoeden stijgt, schrijven de DNB-economen in hun analyse. “Banken ontvangen alleen op nieuwe- of variabele leningen een hogere rente. Een rentestijging werkt daarom maar gedeeltelijk door op de leningenportefeuille en dus op de rente-inkomsten van banken. Daarentegen hebben deposito’s veelal een variabele rente. Een hogere spaarrente heeft daarom direct invloed op (bijna) alle spaartegoeden en daarmee op de financieringskosten van banken.

Banken maken de afweging om bij een stijgende beleidsrente de spaarrente direct te verhogen, wat dus de rentemarge aantast, of dit uit te stellen, wat tot een verlies van klanten kan leiden. Dit wordt het depositokanaal van monetair beleid genoemd en verklaart waarom banken niet direct de spaarrente verhogen als de ECB de beleidsrente verhoogt.”

Lees hier de hele analyse van de DNB-economen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.