Waar zit de vooruitgang in het hypotheekproces?

0

Vandaag staat het thema Hypotheekproces centraal in InFinance Kansen & Visies – De Talkshow. Aan de talkshowtafel zijn te gast Bruno Oudega (Argenta), Harrie-Jan van Nunen (Veldsink), Jeroen Oversteegen (Blinqx – De Nationale Hypotheekbond) en Renate Klein (Stater).

“Adviseurs willen bezig zijn met hun klanten. Ze willen de hypotheek regelen.”

Renate Klein verwacht dat over 5 jaar een hypotheek op basis van Generative artificial intelligence (AI) wordt geaccepteerd. Er wordt al volop geëxperimenteerd qua toepassingen. Met haar gaan de andere tafelgasten in gesprek over de mate waarin AI het hypotheekproces gaat beïnvloeden en vooral hoe snel dit zal gaan.

Bekijk de InFinance Kansen & Visies – De Talkshow:

De adviseur heeft andere wensen

Adviseurs gaan volgens Harrie-Jan van Nunen voor effectiviteit, aanbieders voor efficiency. Hij stelt dan ook vast dat de adviseur in de ontwikkeling van het hypotheekproces hele andere behoeften heeft dan de aanbieder (denkt). “Adviseurs willen bezig zijn met hun klanten. Ze willen de hypotheek regelen. In dat proces worden er nog steeds veel te veel stukken opgevraagd. De ene aanbieder vraagt soms 5 stukken op, terwijl een ander voor dezelfde aanvraag 23 stukken nodig heeft.” De andere tafelgasten reageren hierop.

Elk document altijd beschikbaar

De hoeveelheid mijn-omgevingen vormen volgens Jeroen Oversteegen een uitdaging voor het First Time Right principe. Het proces moet zo efficiënt worden ingericht dat elk document altijd beschikbaar is voor iedereen die dat nodig heeft. Blinqx werk daarom aan één datamodel voor CRM, adviessoftware en mijn-omgevingen en wil dat al in de eerste helft van 2024 introduceren. Hoe haalbaar is die wens?

Remmende voorsprong

Met Bruno Oudega houden we het hypotheekproces tegen het licht. De samenwerking in de hypotheekketen in Nederland is naar zijn mening bijzonder goed georganiseerd, zeker als je dat vergelijkt met andere landen. Oudega vraagt zich wel af of we bij het versnellen en vereenvoudigen van de hypotheekverstrekking in Nederland last hebben gekregen van de wet van de remmende voorsprong.

InFinance Kansen & Visies – De Talkshow is powered by Stater. Een overzicht van alle uitgezonden talkshows kun je hier vinden

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.