WA-premie jongeren blijft stijgen

0

De premies voor autoverzekeringen blijven maar stijgen. Vooral jongeren zijn hiervan de dupe, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Sinds januari 2018 zijn de premies van WA-autoverzekeringen voor 18-jarige bestuurders met 12,7% gestegen.

“Deze stijging komt neer op bijna 275 euro aan premie per jaar”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Bestuurders van 25 en 30 jaar zagen de premies minder fors stijgen, namelijk met 6 tot 10%, wat voor hen neerkomt op 45 tot 95 euro per jaar.”

Extra oneerlijk

“De jongste bestuurders betalen met 1500 tot 2000 euro per jaar al torenhoge premies voor hun autoverzekering. Dat ze dan ook nog de hoogste premiestijgingen voor hun kiezen krijgen, voelt natuurlijk extra oneerlijk. Zo wordt een autoverzekering voor jongeren helemaal onbetaalbaar”, zegt Bulthuis.

Hoger risico

De verzekeraars wijzen vooral naar het hogere risico op schade bij jonge bestuurders. “De hoogte van de premie wordt bepaald door het risico op schade. Het is een vast gegeven dat het risico op schade het grootst is bij beginnende bestuurders, bijvoorbeeld door het gebrek aan rijervaring”, legt een woordvoerder van Unigarant uit, het verzekeringsbedrijf van de ANWB.

Toegenomen schadelast

Een andere reden die de verzekeraars noemen is de toegenomen schadelast, onder andere door hogere kosten bij letselschades, hogere reparatie- en herstelkosten en meer schades door weerinvloeden, zoals hagel- en stormschades. Dit geldt niet specifiek voor jongere automobilisten, maar voor alle bestuurders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.