WA-premie 18-jarigen op recordhoogte

0

Nooit eerder – sinds Independer in 2006 begon met registreren – lagen de gemiddelde premies voor de WA-autoverzekeringen zo hoog als op dit moment. De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen.

Voor hen lag de gemiddelde jaarpremie in september-oktober op maar liefst 1.768 euro. De jongste autobezitters betalen daarmee jaarlijks gemiddeld bijna 1.000 euro meer premie dan 24-jarigen. Na 18-jarigen volgen 19-jarigen, die momenteel gemiddeld 1.614 euro betalen. Dit blijkt uit een premie-analyse van Independer over bijna 150.000 vergelijkingen op haar website, waarin de periode september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet.

30 procent

Momenteel betaalt een 18-jarige maandelijks gemiddeld 147 euro voor zijn WA-autoverzekering. Voor een 19-jarige is dat 135 euro. De premies voor de autoverzekeringen stijgen al langere tijd voor alle leeftijdsgroepen, maar de jongste autobezitters krijgen de zwaarste premiestijgingen voor de kiezen. Zo zijn de WA-jaarpremies voor 18-jarigen sinds september 2016 gestegen met gemiddeld 30%; dat is een jaarbedrag van 395 euro.

Premieverschillen

Independer zette in zijn analyse ook de premieverschillen van WA-autoverzekeringen voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar naast elkaar. Hierbij werd gekeken naar de eerste 10 verzekeringen op basis van prijs. Opvallend is dat de prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste polissen afgelopen jaren steeds verder uiteenlopen. In 2016 was het verschil nog 362 euro per jaar, inmiddels is dat 490 euro.

Profielgroepen en schaderisico

Verzekeraars kijken bij premiebepaling onder meer naar het schaderisico dat verschillende leeftijdsgroepen met zich meebrengen. Suzan Samson van Independer: “De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen.”

Geen schadevrije jaren

Een andere reden dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt onder meer in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Samson: “Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat weinig jongeren zich bewust zijn van de financiële gevolgen van een schadeclaim. Eén schadeclaim betekent een terugval van vijf schadevrije jaren. Als je nog niet zo veel jaren hebt opgebouwd, kan die ene schadeclaim direct leiden tot forse premieverhoging, ongeacht de hoogte van de claim.”

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.