‘VWS-Verzekerdenmonitor is interessant voor adviseurs’

0

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de VWS-Verzekerdenmonitor 2023 gepubliceerd.

Dat schrijft Marc van Westerlaak (foto), adviseur public affairs en beleid bij Adfiz. “Deze jaarlijkse uitgave van VWS bevat veel informatie over verschillende onderwerpen die interessant kunnen zijn voor financieel adviseurs die zich bezig houden met zorgverzekeringen. Zo bevat de VWS-Verzekerdenmonitor veel informatie over bepaalde groepen verzekerden, zoals wanbetalers, onverzekerden, gemoedsbezwaarden en verdragsgerechtigden. Opvallend is dat de aantallen in alle groepen in 2022 (jaar waarover de data is verzameld) is toegenomen ten opzichte van 2021. Percentueel gezien is de stijging van het aantal wanbetalers beperkt (0,19%) en te verklaren door de percentuele stijging van het aantal Zorgverzekeringswet-verzekerden (0,29%). Het percentage onverzekerden is echter wel fors gestegen (4,59%) en dat is zorgwekkend.”

Vragen en klachten

“Naast veel informatie en data over de in de tabel genoemde groepen bevat de VWS-Verzekerdenmonitor ook rapportages over de vragen en klachten die binnenkomen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) en over onverzekerde vreemdelingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.