Verbond hecht aan keuzevrijheid zelfstandigen

0

In een reactie op de uitzending van De Monitor zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, het van groot belang te vinden dat keuzevrijheid voor zzp’ers zoveel mogelijk overeind blijft, ook als de overheid zou besluiten tot een verplichte basisverzekering voor zelfstandigen.

De doelgroep is volgens Weurding divers en de wensen lopen zo sterk uiteen, dat er behoefte blijft om een verzekering te kiezen die past. De uitzending van 12 mei 2019 ging over de verzekerbaarheid van zzp’ers voor het arbeidsongeschiktheidsrisico (aov). Volgens Weurding is het mogelijk om de verzekeringsgraad sterk te verbeteren, door een combinatie van financiële prikkels met goede voorlichting en ondersteuning. Hij noemt daarbij als voorbeeld de samenwerking tussen het Verbond en het ministerie van Sociale Zaken. Die werken gezamenlijk aan een programma dat zelfstandigen helpt bij het maken van een passende en bewuste keuze.

Uitstappen

Weurding: “Ook als zzp’ers en de overheid tot de conclusie komen dat een verplichte basisverzekering wenselijk is, dan is het essentieel dat het belang van zelfstandigen goed voor ogen wordt gehouden. Zo zouden zelfstandigen die al passend zijn verzekerd niet gedwongen moeten worden over te stappen naar een minder aantrekkelijke publieke variant.” Ook voor de zelfstandigen die bewust ‘eigen baas’ zijn geworden moet er iets te kiezen overblijven. “Een publieke verzekering sluit natuurlijk nooit aan op alle wensen van elk individu. Een zelfstandige moet daarom altijd uit de publieke basisverzekering kunnen stappen en de optie houden om alsnog een verzekering af te sluiten die past bij zijn persoonlijke situatie’’, aldus Weurding.

Verzekeringsgraad

De optimale verzekeringsgraad ligt volgens het Verbond rond de vijftig procent van de zelfstandigen, omdat niet alle zelfstandigen zo’n verzekering nodig hebben bijvoorbeeld omdat hun inkomen te laag is of zij zzp’er zijn naast een dienstverband. Nu ligt dit percentage nog maar rond de twintig procent.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.