VvE vindt onderhoud belangrijker dan verduurzamen

0

Appartementseigenaren weten op het gebied van verduurzamen vaak niet waar ze moeten beginnen. Door de onoverzichtelijke kosten, complexiteit en het ontbreken van duidelijk overheidsbeleid, maken zij zich meer druk over het ‘gewone’ onderhoud van hun gebouw en laten verduurzaming links liggen.

Dit blijkt uit het Nationale VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis waar meer dan 1.000 appartementseigenaren aan meededen. Naast het op orde brengen van het onderhoud blijken bij veel VvE’s ook veiligheid, het eigen VvE-bestuur en de financiën de belangrijkste thema’s die veel tijd, aandacht en inzet vragen. Het onderzoek wijst uit dat slechts 4% van de VvE’s op dit moment bezig is om het appartementsgebouw energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken, ongeveer een derde oriënteert zich hierop.

Onduidelijk overheidsbeleid

Iedere VvE is sinds 2012 wettelijk verplicht om een voldoende gevuld reservefonds hebben waarmee noodzakelijke kosten voor onderhoud van het gebouw kunnen worden betaald. In 2012 had 85% een dergelijke spaarpot, nu is dat gestegen tot 93%. Als er al vanuit die spaarpot wordt geïnvesteerd in verduurzaming, dan is dat vaak in energiezuinige verlichting (56%) en isolatieglas (34%). Slechts 6% heeft zonnepanelen op het dak. Opvallend is dat slechts 71% van oudere VvE’s (bouwjaar tot 1945) een reservefonds heeft. Gemiddeld betalen appartementseigenaren maandelijks 148 euro aan servicekosten. Van de respondenten moet 16% wel eens extra bijleggen voor acuut onderhoud.

Overheid aan zet

Onduidelijk overheidsbeleid is de belangrijkste barrière om met verduurzaming aan de slag te gaan. Ook zijn de investeringen groot en is de financiering complex, net als de besluitvorming en de uitvoering. Een vijfde van de respondenten zegt dat er binnen de VvE onvoldoende kennis is om goede keuzes te kunnen maken en goed onderbouwde besluiten te kunnen nemen. Vereniging Eigen Huis pleit voor snelle duidelijkheid van het overheidsbeleid en voor haalbare kaders. “De gehele verduurzamingsoperatie kan alleen slagen als de investeringskosten niet hoger worden dan de uiteindelijke besparing op de energierekening.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.