VvAA: ‘Verloskundigen prima te verzekeren’

0

VvAA herkent het beeld van een dreigende onverzekerbaarheid van verloskundigen op het gebied van beroepsaansprakelijkheid niet, zoals eerder deze week geschetst door Adfiz en NVGA. “Voor een zelfstandige verloskundige bedraagt de gemiddelde premie ongeveer 500 euro per jaar.”

Kees Brouwer, directeur VvAA Groep: “Het is onderdeel van onze missie om zaken als beroepsaansprakelijkheid goed te regelen. Voor verloskundigen én andere zorgverleners. Dat doen wij in hun belang, maar óók in het belang van de maatschappij die moet kunnen rekenen op onbezorgde zorgverleners en een vergoeding die recht doet aan de situatie, in het geval van een incident. Dat neemt niet weg dat het verzekeren van beroepsaansprakelijkheid een complexe activiteit is.”

VvAA is een ledencollectief voor ruim 123.000 zorgverleners, waaronder huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Ook verloskundigen blijven er welkom.

Weinig claims

Het aantal claims tegen verloskundigen is relatief laag. De VvAA ontvangt er gemiddeld vier per jaar. De hoogte van een claim kan echter behoorlijk oplopen, bijvoorbeeld in geval van blijvend ernstig letsel van een kind. Daarnaast signaleert VvAA signaleert dat de hoogte van de claims in de loop der jaren – net als in andere (para)medische beroepsgroepen – stijgt.

Daaraan ligt volgens het collectief een combinatie van factoren ten grondslag, waaronder verschraling van het sociale vangnet. “Hierdoor kan een gedupeerde minder aanspraak maken op vergoedingen/regelingen van overheidswege en een hogere claim indient bij de verzekeraar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.