Vuurwerk veroorzaakt meer woningbranden

0

Verzekeraars zagen tijdens de laatste jaarwisseling meer woning- en autobranden door vuurwerk en vandalisme dan vorig jaar. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de particuliere verzekerde schade van de jaarwisseling, ondanks het vuurwerkverbod, uitkomt op circa 10 miljoen euro.

Verzekeraars verwachten dat hiervan ongeveer acht miljoen euro wordt uitgekeerd aan verzekerde schade aan woningen en twee miljoen aan verzekerde schade aan auto’s. De schatting van het Verbond van Verzekeraars is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars op oudjaarsdag en 1 januari registreren én het incidentenoverzicht van Stichting Salvage. De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen (allrisk en beperkt casco). De werkelijk verzekerde schade komt veel hoger uit omdat op dit moment de medische kosten en schadebedragen voor bedrijven en scholen/kinderdagverblijven nog niet bekend zijn.

Een ‘normale’ jaarwisseling

Volgens de koepel van verzekeraars is de veroorzaakte schade vergelijkbaar met een ‘normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars: “Door de zachte weersomstandigheden waren er afgelopen jaarwisseling veel mensen op de been, daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod. Er is sprake van een schadebeeld zoals bij een gemiddelde ‘normale’ jaarwisseling zonder vuurwerkverbod.”

Meer vuurwerk gerelateerde schades

Dat het aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering deze jaarwisseling weer is toegenomen, is ook terug te zien in een stijging (+56%) van het aantal incidentmeldingen bij Stichting Salvage. De stijging is ook te zien in het aantal vuurwerk-gerelateerde schades waarvoor Salvage bijstand heeft verleend. Zo speelde vuurwerk een rol in 43% van het totale aantal branden tijdens afgelopen jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20%.

Autobranden

Verzekeraars verwachten dat ook het aantal claims bij particuliere autoverzekeringen weer toe is genomen. Tijdens oud en nieuw zijn ook dit jaar de nodige auto’s in vlammen opgegaan. Omdat autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn.

Weurding: “Dit soort incidenten hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van gedupeerden. Als verzekeraars ondersteunen we dan ook alle maatregelen die leiden tot een veiliger jaarwisseling.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.