Vrouwen kwetsbaarder dan mannen voor financiële gevolgen na overlijden partner

0

Ruim een op de vijf Nederlanders denkt niet rond te kunnen komen zonder hun uitgavepatroon aan te passen, mocht hun partner komen te overlijden.

Dat blijkt uit onderzoek van TAF Verzekeringen onder meer dan duizend Nederlanders. Vooral het gebrek aan financiële zelfredzaamheid van vrouwen valt op: dubbel zoveel vrouwen (30%) als mannen geeft aan de financiële gevolgen niet te kunnen dragen. Ook denken twee keer zo veel mannen als vrouwen dat ze niet zouden hoeven verhuizen in het geval dat de partner wegvalt.

Financiële problemen

“Het overlijden van je partner is natuurlijk een heel vervelend idee en is daarom iets waar je liever niet over nadenkt. Maar wat men niet beseft, is dat je er ook echt door in de financiële problemen kan komen. Al helemaal als je zelf niet de kostwinnaar bent, zoals nog steeds het geval is voor een groot deel van de Nederlandse vrouwen. Het is dan heel reëel dat je de hypotheek of huur niet meer kunt betalen als je daar geen vangnet voor hebt geregeld”, zegt Nicole Hollander, directeur van TAF Verzekeringen.

Onwetendheid over mogelijkheden

Meer dan een kwart van de Nederlanders denkt nooit na over de financiële gevolgen, mochten zij komen te overlijden. Hollander: “Voor het geval van overlijden kun je een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Lang niet iedereen heeft dit gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 op 5 (18%) Nederlanders überhaupt niet weten wat beide verzekeringen zijn.”

Geen idee van inkomsten

Van de ondervraagden geeft 22% aan zich zorgen te maken over de financiële gevolgen voor henzelf bij het overlijden van hun partner, waarbij vrouwen met 28% significant hoger scoren dan mannen (18%). Hollander: “Tegelijkertijd blijkt dat 39% van de respondenten niet weet wat hun inkomsten en uitgaven precies zijn. mocht een dergelijke situatie zich voordoen, of zij hebben hier geen mening over. Ook hier is een beduidend verschil tussen mannen en vrouwen te zien; vrouwen hebben dubbel zo vaak als mannen geen idee van hun inkomsten en uitgaven. Daarnaast onthult het onderzoek dat er een significant verschil bestaat tussen mannen en vrouwen wat betreft kennis over wat ze precies uitgekeerd zouden krijgen aan uitkeringen en verzekeringen na het overlijden van de partner. Terwijl 64% van de mannen weet waar zij recht op hebben, is dit slechts het geval voor 54% van de vrouwen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.