Vrouwelijke zzp’er bouwt minder pensioen op

0

BrightPensioen merkt een pensioenkloof op bij zzp’ers. Vrouwelijke zzp’ers leggen voor hun pensioenopbouw 29% minder in dan mannen. Volgens Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen, speelt hier de kloof in de uurtarieven tussen mannen en vrouwen een belangrijke rol.

Die kloof in de uurtarieven bracht Knab naar buiten. Het uurtarief van vrouwen met een hbo- of universitaire opleiding ligt volgens de onlinebank gemiddeld 13% lager dan het uurtarief van hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen en min of meer dezelfde ervaring en opleiding hebben.

Karin Jakobsen: “Als je minder verdient dan kun je ook minder pensioen opbouwen. Daarnaast ontstaan er bij vrouwen pensioengaten door tijdelijk minder of niet werken zoals bij een zwangerschap. Ook is het nog steeds zo dat vrouwen vaker de zorgtaak op zich nemen dan mannen en minder gaan werken als ze kinderen hebben. Ook bij zzp’ers is dat het geval.”

Wat weinigen volgens haar weten is dat zzp’ers hier harder door geraakt worden omdat er voor zelfstandigen geen zogenoemde ‘deeltijdfranchise’ geldt. “Dat is een wat technisch verhaal, maar het komt erop neer dat mensen die als zelfstandige in deeltijd werken minder voor hun pensioen kunnen inleggen dan mensen in loondienst deeltijd werken. En dat komt doordat de gehele AOW-franchise van het (deeltijd)inkomen wordt afgetrokken. Al deze factoren zorgen ervoor dat de pensioenkloof nog groter is dan de inkomenskloof”, aldus Jakobsen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.