Vrouw versus man bij autoschade

0

Uit een analyse van het claimgedrag op autopolissen door vergelijkingswebsite hoyhoy.nl blijkt dat vrouwen gemiddeld even vaak schade claimen als mannen. Mannen zijn echter wel duurder uit, met een gemiddeld schadebedrag dat 14% hoger ligt dan bij de vrouwen.

Hoyhoy.nl berekende dat vrouwen relatief gezien slechts 0,3% meer schades indienen dan mannen. Verreweg de meeste schades die ingediend werden door klanten van hoyhoy.nl ontstaan tijdens het uitvoeren van bijzondere manoeuvres, 24,8% van het totaal. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ook ruitschade wordt met 18,2% relatief vaak geclaimd op de autoverzekering. Kop-staartbotsingen komen op de derde plek met 16,2%, gevolgd door botsen, slippen, van de weg of te water raken (11,9%).

De top 5 van meest geclaimde schades heeft bij beide geslachten dezelfde volgorde, maar in de percentages zijn wel een aantal verschillen te zien. Zo hebben mannen naar verhouding vaker een kop-staartbotsing, 17,4 versus 14,3%. Vrouwen claimen wel sneller ruitschade.

Fatale afloop

Mannen lopen in vergelijking met vrouwen een hoger risico om een fataal auto-ongeluk te krijgen. Dat blijkt uit aanvullende gecombineerde data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In de meest recent gemeten periode, van 2011 tot en met 2015, overleden er per miljard gereden kilometer gemiddeld 1,9 mannen, en 1,1 vrouwen.

Stereotype

Het gemiddelde schadebedrag van alle schades is voor vrouwen 2.075 euro per schade. Bij mannen ligt dit op 2.370 euro. Jolanda van Es, woordvoerder van hoyhoy.nl, is blij dat hiermee een stereotype wordt ontkracht. “Veel mensen denken dat vrouwen meer schade rijden, maar dat kunnen wij dus niet bevestigen. Het verschil in het aantal claims is minimaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.