Vrouw uiteindelijk de klos

0

Vrouwen krijgen in Nederland gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. Daarmee doet Nederland het slechter dan de meeste landen in de Europese Unie. In de Europese Unie ligt het gemiddelde gat tussen het pensioen van mannen en vrouwen op 39%. Dat blijkt uit een studie die de Europese Commissie heeft gepubliceerd. De studie baseert zich op cijfers uit 2010.

In Luxemburg is het verschil het grootst. Daar is het pensioen van mannen 47% hoger dan van vrouwen. Duitsland volgt met een verschil van 44%. In Estland en Slowakije zitten de pensioenen van de vrouwelijke en mannenlijke 65-plussers het dicht bij elkaar, met verschillen van respectievelijk 4 en 8%.

De commissie noemt drie oorzaken voor het verschil in pensioen: vrouwen hebben minder vaak een baan dan mannen, ze werken minder uren en/of jaren en ze verdienen gemiddeld minder. Volgens de commissie worden vrouwen ook ‘gestraft’ voor het feit dat ze kinderen hebben. In Nederland krijgt een gepensioneerde moeder van een of twee kinderen gemiddeld 32 procent minder, met drie kinderen 30 procent minder.

Opvallend is dat het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen veel groter is dan het verschil in loon, dat ligt op 16%. Volgens de Commissie komt dit omdat vrouwen niet alleen minder verdienen, maar ook minder uur en vaak minder jaren werken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.