Vroege start hypotheekrente seizoen

0

De hypotheekrente lijkt het tempo waarmee de rente op de kapitaalmarkt zakt nauwelijks te kunnen bijbenen, stelt De Hypotheekshop vast. De rente die de basis vormt voor de hypotheekrente is dit jaar door politieke en economische onrust al met bijna 1%-punt gedaald.

Op basis van de renteontwikkeling van afgelopen week schrijft De Hypotheekshop dat de rente op de kapitaalmarkt dit jaar is gedaald van 0,32% op 2 januari naar -0,56% afgelopen vrijdag. “De hypotheekrente, die de rente op staatsleningen in de regel met een vertraging van enkele weken volgt, lijkt het tempo van deze forse daling nauwelijks te kunnen bijbenen (minus 0,30%-punt in 2019).”

Forse concurrentie

Ondanks allerlei alternatieve verklaringen voor het achterblijven van de hypotheekrente bereikte het totaalgemiddelde van de hypotheekrente vorige week met 2,22% opnieuw een laagterecord. De Hypotheekshop voorziet een grote kans dat de hypotheekrente de komende weken nog verder daalt. “Met een piek in augustus starten de banken het seizoen vroeg. Waar de vakantiemaand augustus normaal gesproken een rustige maand is, ligt het aantal rentewijzigingen tot dusverre enorm hoog. Met name de (groot)banken zijn voor augustus ongebruikelijk actief op het rentefront. Door productinnovatie, maatwerk en scherpere rentetarieven hebben zij de opgelopen achterstand door de komst van pensioenfondsen en regiepartijen inmiddels ingelopen. Mede door de introductie van duurzaamheidskortingen zijn grootbanken tegenwoordig zelfs op de lange renteperioden als 20 en 30 jaar vast concurrerend geworden. Zo hebben ABN Amro en label Florius de afgelopen weken hun 30-jaarstarief met ruim 1%-punt verlaagd.”

Bij Allianz brak het rentetarief voor 20-jaar vast met NHG op 16 augustus met 1,95% (annuïtair) de magische twee procent grens.

Denemarken

Denemarken had de afgelopen week de primeur met een negatieve hypotheekrente. Jyske Bank, de derde bank van het land, verstrekt op onderpand van de eigen woning leningen met een looptijd van tien jaar met een rentepercentage van min 0,5 procent. Huiseigenaren met deze hypotheek krijgen volgens dit artikel in de Volkskrant elk jaar gratis een klein bedrag aan extra aflossing cadeau van de bank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.