Vrije val beleggersvertrouwen

0

De ING BeleggersBarometer maakt door de coronacrisis een enorme val en staat in maart op 82 punten de laagste index sinds november 2012. Vorige maand was de stand nog 127. Het vertrouwen van beleggers is door de uitbraak van het coronavirus op alle vlakken gedaald.

De dalende koers van de AEX deze maand resulteert ook in een wisselende voorspelling van de AEX over drie maanden. Zo voorspelden beleggers begin maart nog een koers in juni van gemiddeld 527, halverwege de maand denkt men eerder aan 432. En één op de vijf denkt zelfs aan een koers lager dan 425. Het onderzoek onder beleggers vond plaats van 2 tot en met 17 maart.

Gedrag aangepast

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Het dalende beleggersvertrouwen zien we ook terug in het gedrag van beleggers. Werd er vorige maand door 61% van de beleggers nog flink gehandeld, deze maand lijken de beleggers nog wat afwachtend te zijn en heeft 51% niets veranderd aan de beleggingsportefeuille. Van de beleggers neemt 16% minder risico terwijl dat in januari nog 11% was. Een kwart van de beleggers wil zijn beleggingsgedrag aanpassen door het coronavirus. In het algemeen zijn beleggers van plan meer te gaan kopen (42%). Een deel wil ook juist in bedrijven beleggen voor wie het virus positief uitwerkt (18%). Andere beleggers gaan juist minder beleggen in bedrijven die erg geraakt dreigen te worden door het virus (28%) of verkopen beleggingen (20%).”

Blijvende gevolgen

Vier op de tien beleggers verwacht dat de coronacrisis blijvende gevolgen zal hebben voor het dagelijks leven en voor bedrijven. Men denkt dat er minder gereisd zal worden (19%), bedrijven zich zullen herbezinnen op hun afhankelijkheid van internationale productieketens (16%) en het een impuls zal geven aan online werken en shoppen (10%). Bijna alle beleggers (96%) verwachten dat het coronavirus invloed heeft op de wereldeconomie: 44% denkt dat dit alleen de komende 6 maanden zal zijn en 39% verwacht dat het effect heel 2020 merkbaar is. 12% van de beleggers denkt dat de coronacrisis kan leiden tot een nieuwe recessie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.