Vrees voor huizenprijsbubbel door ECB beleid

0

De ING BeleggersBarometer wijst uit dat 41% van de Nederlandse beleggers verwacht dat de AEX de komende 3 maanden gaat dalen. Dit was een maand eerder nog maar 19%. Ruim 60% zet inmiddels hoog in op een harde brexit, maar dat geeft hen geen reden om de portefeuille aan te passen.

De ING BeleggersBarometer zakt van 129 punten in juli naar 105 in augustus. Daarmee is dit de laagste stand sinds januari 2019. Behalve de negatieve AEX-verwachting voor de komende maanden, hebben beleggers ook minder vertrouwen in de algemene economische situatie in Nederland en verwachten zij een daling in hun eigen beleggingsportefeuille. De AEX-voorspelling voor november luidt 537 punten, beduidend lager dan de stand van 570 die de beleggers voor oktober verwachtten.

Vaker in obligaties

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Beleggers zijn blijkbaar erg geschrokken van de stevige daling van aandelenkoersen begin augustus. Al bestaat de beleggersportefeuille nog steeds voornamelijk uit aandelen en beleggingsfondsen, een kwart van de beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. We zien in het onderzoek een toename van beleggen in obligaties van 7% ten opzichte van juli. In mijn ogen is dat bijzonder, omdat de rentes op obligaties naar dieptepunten zijn gezakt met de Duitse 10 jaarsrente op minus 0,7%.”

Bubbels door inflatieplan ECB

Een kleine meerderheid (58%) van de ondervraagden heeft begrip voor het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te laten stijgen tot 2%. Een meerderheid van de beleggers (53%) vindt belastingverlaging voor consumenten de beste manier om de inflatie te laten stijgen. Dat de ECB-inspanningen leiden tot hogere aandelenkoersen en huizenprijzen, vindt 48% van de beleggers gevaarlijk. Zij vrezen dat dit beleid leidt tot ‘bubbels’ voor prijzen van aandelen en vastgoed.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.