Vragenlijst Nivel om te helpen bij kiezen zorgverzekering

0

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) heeft een van oorsprong Amerikaans meetinstrument in het Nederlands vertaald en cultureel gevalideerd: de Health Insurance Literacy Measurement (HILM-NL).

Via de Nivel-website is deze vragenlijst openbaar beschikbaar. Met de lijst kan meer inzicht worden verkregen in de vaardigheden van verzekerden in Nederland wat betreft het kiezen en gebruikmaken van een zorgverzekering. Volgens het instituut kan het gebruik van de HILM-NL helpen om informatie over zorgverzekeringen beter te laten aansluiten op de vaardigheden van verzekerden in Nederland.

Actieve rol

Nivel: “Van verzekerden in Nederland wordt verwacht dat zij een actieve rol aannemen bij het kiezen van een zorgverzekering die passend is bij hun situatie. De afgelopen jaren is er op verschillende manieren geprobeerd verzekerden beter te informeren over de verschillende kenmerken van zorgverzekeringen. Een voorbeeld hiervan is de Zorgverzekeringskaart, die alle zorgverzekeraars gebruiken om informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden en vergoedingen zo beknopt, begrijpelijk en vergelijkbaar mogelijk over te brengen. Toch vinden veel verzekerden het nog steeds moeilijk om informatie over zorgverzekeringen te beoordelen.”

Zorgverzekeringsvaardigheden’

Om een geschikte zorgverzekering te kiezen en deze op de juiste manier te gebruiken hebben verzekerden bepaalde vaardigheden nodig, vindt het instituut. “Zij dienen relevante informatie over zorgverzekeringen te begrijpen en te interpreteren. Met behulp van de HILM-NL vragenlijst kunnen we deze zogenaamde ‘zorgverzekeringsvaardigheden’ meten en inzicht krijgen in de problemen van verzekerden bij het kiezen en gebruiken van een zorgverzekering. Dit kan helpen om de informatievoorziening over zorgverzekeringen beter te laten aansluiten op de vaardigheden van verzekerden. Op deze manier kunnen verzekerden in de toekomst beter ondersteund worden in het nemen van een weloverwogen beslissing ten aanzien van hun zorgverzekering.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.