Vraag en aanbod woningmarkt verder uit balans

0

Het aanbod op de woningmarkt heeft het record aantal transacties in het derde kwartaal niet bij kunnen houden. Daarmee is de keuze voor de grote groep potentiële kopers volgens de NVM opnieuw afgenomen. Voorzitter Onno Hoes zegt dat er een noodplan nodig is om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken.

De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. We moeten terug naar 1999 om een dergelijk lage krapte-indicator te vinden. Een consument kan bij zijn zoektocht nu nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl normaalgesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen zijn.

Geen coronadip

In totaal werden er volgens NVM-cijfers dit derde kwartaal 41.583 koopwoningen verkocht, het hoogste aantal in bijna 3 jaar en qua verkoop het beste derde kwartaal dat NVM ooit had. Hoes: “Dit is een stijging van 7% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een stijging van maar liefst 14,4%. De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland is zeer sterk gestegen. Deze komt in het derde kwartaal van 2020 uit op 354.000 euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6%. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de prijsontwikkeling in een jaar tijd zo hoog was. De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op 348.000 euro, bijna 2% onder de uiteindelijke transactieprijs. Van een coronadip, is dus net als in het vorige kwartaal, geen sprake.”

Tweede prioriteit na corona

De NVM voorzitter maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen.”

Verkoop woningtypen

Op jaarbasis (2019-Q4 tot en met 2020-Q3) zijn er bijna 154.000 woningen verkocht door NVM-makelaars. Het woningtype vrijstaand laat de grootste stijging van het aantal verkopen in een jaar zien. Er werden er in het derde kwartaal 21,4% meer van verkocht. Ook 2-onder-1-kapwoningen werden flink meer verkocht, 17,7% in de plus vergeleken met vorig jaar. Van appartementen werden er de afgelopen jaren gestaag steeds minder verkocht, van ruim 13.000 per kwartaal vier jaar geleden tot minder dan 9.000 per kwartaal dit jaar. Dit kwartaal neemt de verkoop weer toe tot boven de 10.000. Het is volgens de NVM de vraag of dit een eenmalige stijging is, of het begin van een herstel van lange tijd ’s lands best verkochte woningtype.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.