Vooruitzicht hogere maandlast stokt doorstroming

0

Bijna drie op de vijf Nederlanders van 40 jaar en ouder geven aan op termijn bereid te zijn naar een levensloopbestendige woning te verhuizen. De verwachting dat de woonlasten zullen stijgen als zij hun intrek nemen in een levensloopbestendige woning, wordt als grootste obstakel gezien.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Achmea onder 1.220 Nederlanders van 40 jaar en ouder. Bijna één op de drie ondervraagde 40-plussers verwacht dat de woning waarin zij nu wonen in de toekomst te groot zal zijn. Drie op de vijf zijn dan ook bereid in de toekomst naar een levensloopbestendige woning te verhuizen. Tegelijkertijd voeren zij verschillende redenen aan die hen hiervan juist weerhouden. Ruim vier op de tien wijst erop dat er onvoldoende betaalbaar aanbod is en bijna een derde zegt niet te willen verhuizen als dit leidt tot hogere woonlasten. Ook is de tevredenheid over de huidige woning voor bijna de helft van de huizenbezitters en ruim één op de drie huurders reden om niet te verhuizen.

Bijna zes op de tien 40-plussers verwacht in hun huidige woning te kunnen blijven, zelfs als de zorgbehoefte toeneemt. Zo zijn het installeren van een traplift, een speciale douche en een aangepast toilet maatregelen die het vaakst worden genoemd om de woning aan te passen. Voor de meeste 40-plussers (55%) geldt dat een verandering in de zorgbehoefte uiteindelijk doorslaggevend is om hun verhuisplannen te overwegen.

Op een prettige manier oud worden

Het bouwen van voldoende levensloopbestendige woningen is volgens Achmea een passende oplossing voor de vergrijzende populatie, maar ook om doorstroming op de woningmarkt verder op gang te brengen. “Wij hebben berekend dat er door de vergrijzing van de bevolking tot 2040 ten minste 450.000 woningen (om)gebouwd moeten worden”, zegt Daan Tettero, manager zorgvastgoed van Achmea Real Estate.

Om de doorstroming op de huizenmarkt te stimuleren, is het volgens hem cruciaal om de voorraad aan passende woningen te vergroten én betaalbaar te houden. Tettero: “Om 40-plussers vervolgens te stimuleren om deze stap op termijn te overwegen, zien wij het als onze rol om mensen te wijzen op de mogelijkheden die er nu al zijn én om hen te helpen bij eventuele obstakels die het verhuizen in de weg staan. Daarbij kan een ‘levensloopmakelaar’ helpen bij het vinden van een passende woning waarin je op een prettige manier oud kunt worden. Bovendien wordt de zorg aanzienlijk ontlast als meer Nederlanders hun intrek zouden nemen in een levensloopbestendige woning.”

Richting 2040 zijn er 450.000 extra levensloopbestendige woningen nodig, bleek uit eerdere berekeningen van Syntrus Achmea en zorgverzekeraar Zilveren Kruis met onderzoeksbureau ABF. Die extra levensloopbestendige woningen zijn nodig om de groeiende druk op zorgpersoneel en mantelzorgers te beperken en kan volgens Achmea in 2040 ruim 100.000 zorgvacatures opvangen. Ook zijn erop dezelfde termijn 130.000 minder mantelzorgers nodig.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.