Vooruit naar 2021, terug naar normaal

0

Met de aankondiging van een aantal succesvolle vaccins, kunnen we weer voorzichtig hopen op een terugkeer naar ‘normaal’ in 2021. Normaal: wat is dat ook alweer? Is het nieuwe normaal nog enigszins vergelijkbaar met het oude normaal?

‘Er is licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is nog lang!’

Auteur: Corné van Zeijl, beursanalist en strateeg bij Actiam

De consensus is dat in het nieuwe normaal alles anders zal zijn. We zullen bijvoorbeeld niet zoveel meer vliegen. Dat soort aannames zijn een beetje voorbarig: de gemiddelde consument zal als de corona-ellende weer vergeten is, met een gerust hart weer in het vliegtuig stappen. Alleen zakelijke trips zullen duidelijk minder zijn. Zoom en Teams zijn minder leuk, maar qua kosten vele malen efficiënter. Echte duurzame stappen zullen vooral vanuit de overheid gaan komen en dan vooral in EU-verband. Btw op vliegtickets en accijns op kerosine zijn moeilijke, maar uitermate effectieve stappen voor het vergroenen van de economie. Duurzame, innovatieve bedrijven en sectoren zullen hiervan profiteren.

Spaaroverschot opgebouwd

De gemiddelde consument heeft wel een enorm spaaroverschot staan, omdat hij tijdens de coronacrisis niet veel kon uitgeven. Dat kan in 2021 wel weer uitgegeven worden. Dat is het grote voordeel van de coronacrisis ten opzichte van andere crises uit het verleden. Toen was de financiële slagkracht van consumenten en/of bedrijven soms zo erg beschadigd, dat het erg lang duurde voordat de economie er weer bovenop was. Het is duidelijk dat de coronacrisis tijdelijk is; daarom zijn overheden en centrale banken bereid geweest om met enorme bedragen deze tijdelijke dip te overbruggen.

Een enorme bestedingsgolf door consumenten kan wel een opwaartse impuls naar hogere rente en hogere inflatie geven. Zowel de ECB als de Fed hebben eerder al gezegd niet direct te zullen ingrijpen als de inflatie oploopt. De coronacrisis heeft wel een enorm gat geslagen in de verschillende overheidsbegrotingen. Een eventueel stijgende rente is dan ook uitermate onwelkom. De ECB zal er alles aan doen om de rente zoveel mogelijk omlaag te drukken. We gaan ervan uit dat dat ook gaat lukken.

Er is licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is nog lang! Ergens in 2021 zullen we er weer uitkomen. Het uitzicht zal dan weer normaal lijken: iets andere accenten, maar wel weer vertrouwd.

Deze column werd voor het eerst gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2021.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.