Voortdurende prijsstijging van zakelijke schadeverzekeringen vlakt af

0

De premies voor zakelijke schadeverzekeringen zijn in het derde kwartaal van 2022 wereldwijd met 6% gestegen. Een kwartaal eerder bedroeg de toename nog 9%. De afgenomen stijging is een trend die het eerste kwartaal van 2021 inzette.

Hoewel de prijzen voor het twintigste opeenvolgende kwartaal toenemen, zwakken de stijgingen in de meeste gebieden af door de prijsdaling die financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2017 vertonen. Dat blijkt uit de Global Insurance Market Index van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Marsh.

Brandverzekeringen

De prijzen van brandverzekeringen stegen, net als het voorgaande kwartaal, wereldwijd gemiddeld met 6%. De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen namen gemiddeld met 4% toe, waar dat een kwartaal eerder nog 6% was. Voor het eerst sinds 2017 daalden de prijzen van de financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen. De afname bedroeg in het derde kwartaal 1%, terwijl het tweede kwartaal nog een stijging van 16% liet zien (toen maakten cyberverzekeringen daar nog onderdeel van uit). Dat wordt veroorzaakt door prijsdalingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Ook speelt mee dat de prijzen in andere gebieden minder hard stijgen.

Cyberverzekeringen

Voor het eerst heeft de Global Insurance Market Index gegevens over prijzen voor cyberverzekeringen opgenomen. Cyberdata worden zo gescheiden van financiële en professionele aansprakelijkheidsverzekeringen. Wereldwijd namen de prijzen voor cyberverzekeringen in het derde kwartaal met 53% toe.

Inflatie en geopolitieke instabiliteit

In een reactie op het rapport zegt Lucy Clark, president Marsh Specialty and Global Placement: “De internationale omstandigheden in het bedrijfsleven blijven lastig voor onze klanten. Aanhoudende inflatie en geopolitieke instabiliteit raken alle sectoren en we verwachten meer ingewikkelde omstandigheden in de al gespannen markt voor vastgoed en catastrofes na orkaan Ian. We werken nauw samen met onze klanten om de mogelijke gevolgen voor de markt te achterhalen. Ook onderzoeken we een breed palet aan mogelijkheden om hun risico’s in te schatten en te adresseren, inclusief alternatieve en captive-oplossingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.