Voorkom hoge zorgnota tijdens vakantie

0

De Nederlandse Zorgverzekeringswet is wereldwijd van toepassing en wordt niet beperkt tot bepaalde landen of een bepaald reisadvies. Wel vergoeden zorgverzekeraars soms de zorgkosten tot het prijsniveau van de zorg in het Nederland. Dat prijsniveau ligt in sommige landen echter fors hoger.

Nu de vakantieperiode is aangebroken ontvangen zorgverzekeraars weer veel vragen over de vergoeding van zorgkosten in het buitenland. Hoewel Nederlanders vanuit de basisverzekering altijd en overal recht hebben op een vergoeding van de zorg, adviseren de zorgverzekeraars verzekerden met klem om zich altijd goed te (laten) informeren voor vertrek. Per land kunnen de mogelijkheden om die zorg vergoed te krijgen namelijk nogal verschillen. Ook maken zorgverzekeraars bij zorgkosten in het buitenland ook verschil tussen een natura en restitutiepolis. “Neem voor vertrek altijd contact op met de zorgverzekeraar (of de eigen adviseur) om zeker te weten welke kosten wel en niet gedekt worden en hoe je deze het beste kunt declareren”, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Aanvullende dekking

De basisverzekering dekt ook lang niet alle risico’s af in het buitenland. Bijvoorbeeld de kosten voor repatriëring bij ziekte (zonder medische noodzaak) of overlijden, komen voor eigen rekening. Door het afsluiten van een aanvullende (reis)verzekering kunnen deze aanvullende kosten verzekerd worden. Ook hier is het belangrijk om voor vertrek de polisvoorwaarden door te nemen. Die kunnen per verzekeraar verschillen.

In dit artikel zet Zorgverzekeraars Nederland de afspraken op een rij die gelden voor landen binnen en buiten Europa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.