Voordeeltje WGA-eigenrisicodrager

0

Minister Asscher wil de loonsanctie bij onvoldoende re-integratie – het derde ziektejaar – laten vervallen. Als dat plan werkelijkheid wordt, dan profiteert vooral de kleine MKB werkgever daarvan, schrijft Janthony Wielink, directeur Enkwest Opleiding & Advies, in zijn nieuwste blog.

Het plan zal volgens Wielink een enorme boost betekenen van productcombinaties die het 12-jaarsrisico afdekken. “Juist ook voor de kleine MKB werkgever. Deze sluit dan namelijk een pakket verzekering voor loon bij ziekte, ZW en WGA bij één verzekeraar. Deze verzekeraar helpt serieus bij re-integratie met een hoge intensiteit en kwaliteit. Ze moeten namelijk wel, want er is geen UWV meer die toetst. Daar heeft de werkgever voordeel aan. En het volgende voordeel: er volgt nooit een loonsanctie. Dus deze dreiging is er niet.”

Kleine MKB werkgever naar UWV

Met het samenvoegen van WGA-vast en WGA-flex zijn veel kleine werkgevers teruggegaan naar UWV. Wielink: “Binnen het 12-jaarsrisico blijft dus alleen de verzuimverzekering over, want de werkgever is voor ZW en WGA verzekerd bij UWV. In de wat grotere werkgeversmarkt zie je wel combinatiedekkingen ontstaan die leiden tot een pakket verzekeringen en diensten die het 12-jaarsrisico afdekken. Echter, mondjesmaat geadviseerd en gesloten.”

Bedankt minister Asscher

Met het ontbreken van de loonsanctie in de nieuwe plannen van Asscher, heeft de verzekeringsbranche weer goud in handen, verwacht Wielink. “Ik zou het wel weten als MKB werkgever. Geef mij maar zo’n pakket verzekeringen. En dat mag wat meer kosten dan bij UWV. Want een mogelijke loonsanctie is veel duurder dan de besparing op de premie. Namens de verzekeringsmarkt bedankt, minister Asscher”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.