‘Voorbereiden op no-deal Brexit blijft nodig’

0

Er bestaat nog altijd het risico dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 zonder politiek akkoord de EU verlaat, de no-deal Brexit. Financiële instellingen moeten zich hierop voorbereiden. Dat schrijft DNB.

In een DNB-enquête in de 2e helft van 2018 onder een geselecteerde groep kleine en middelgrote banken (LSI’s), verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders, gaf het merendeel van de financiële instellingen aan te beschikken over een Brexit-plan. De mate en focus van ‘contingency planning’ verschilde hierbij tussen instellingen en sectoren, afhankelijk van de relevante risico’s en blootstellingen op klanten en tegenpartijen in het Verenigd Koninkrijk. Destijds waren instellingen nog niet op grote schaal overgegaan tot het activeren van maatregelen in de plannen.

Brexit-plan

Naar aanleiding van deze resultaten, heeft DNB begin 2019 gerichte follow-up acties uitgevoerd om te verifiëren in welke mate instellingen voortgang maken bij de implementatie van de maatregelen uit hun Brexit-plan. Hieruit komt naar voren, dat instellingen inmiddels in grote mate zijn overgegaan tot het uitvoeren van deze maatregelen. Daarnaast zijn recent enkele tijdelijke maatregelen door de Europese Commissie en het ministerie van Financiën genomen die problemen op (voornamelijk) derivatenmarkten bij een no-deal Brexit moeten voorkomen.

Pensioenfondsen

Volgens DNB zijn hiermee belangrijke stappen gezet om de no-deal Brexit-risico’s voor financiële instellingen en voor de financiële stabiliteit terug te dringen. “Echter, dit betekent niet dat alle Brexit-risico’s zijn weggenomen. Zo kunnen er voor pensioenfondsen bijvoorbeeld nog Brexit-risico’s zijn op het terrein van uitbestede diensten. Ook kunnen mogelijk nog onvoorziene risico’s opduiken. Zolang de politieke onzekerheid voortduurt, is het daarom van belang dat instellingen zich blijven voorbereiden op een no-deal Brexit en doorgaan met het uitvoeren van hun Brexit-plannen. Wij blijven hiervoor aandacht vragen en zullen waar nodig nog aanvullende acties richting individuele instellingen uitvoeren”, aldus de toezichthouder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.