Voor het eerst sinds 2020 meer onder dan boven vraagprijs geboden

0

Op de woningmarkt wordt er voor het eerst sinds mei 2020 meer onder de vraagprijs geboden dan erboven. Het percentage biedingen onder de vraagprijs is in twee maanden zelfs nagenoeg verdubbeld, zo blijkt uit interne data van Makelaarsland. Directeur Gijs van Wijgerden: “De afnemende gekte van overbieden is het volgende signaal van de veranderende woningmarkt.”

In augustus is er in 45,9% van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6% boven de vraagprijs. Een minimaal verschil, maar desondanks opvallend, stelt Van Wijgerden. “In het eerste kwartaal van dit jaar werd er nog in ruim 70% van de gevallen overboden. Van januari tot en met juli lag het percentage op 74,8%, met de maand augustus erbij daalt dit cijfer naar 72,6%.”

Kantelen

Van Wijgerden: “De woningmarkt is sinds begin dit jaar aan het kantelen. Die ontwikkeling zet nu hard door. Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt. Dat is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Desalniettemin zie ik nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”

Doorlooptijden

Ook ziet Makelaarsland de doorlooptijden wat oplopen. Voor de derde maand op rij staat een huis gemiddeld een halve week langer te koop dan in dezelfde maand in 2021. Momenteel is de doorlooptijd 44 dagen; een stijging van 4 dagen ten opzichte van augustus vorig jaar. In juli was de doorlooptijd nog 36 dagen. Van Wijgerden: “Kanttekening hierbij is dat een stijging ten opzichte van juli gebruikelijk is in de maand augustus, vanwege de vakantieperiode.”

Bezichtigingen

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is in augustus iets gestegen ten opzichte van juli. Het driemaandsgemiddelde is daarentegen wel weer gedaald, voor de zesde keer op rij. Dit gemiddelde ligt al vier periodes op rij zo’n 40% lager dan dezelfde periodes in 2021. “Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, zegt Van Wijgerden.

Afkoeling in steden versus daarbuiten

De verdere afkoeling toont zich voornamelijk in plaatsen buiten de grote steden. Daar is de doorlooptijd vijf dagen langer vergeleken met de maand juli, van veertig naar 35 dagen. Overbieden gebeurt in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam daarentegen nog veel. Over heel 2022 bieden kopers gemiddeld gezien in die steden in 78,4% van de gevallen boven de vraagprijs. In de rest van Nederland ligt dit met 71% aanzienlijk lager.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.