Voor een gemiddeld huis moet je een ton verdienen

0

Calcasa heeft berekend hoeveel bruto jaarinkomen nodig is om een gemiddelde woning in Nederland te kopen. Voor een gemiddelde koopwoning is een gezinsinkomen van 95.000 euro nodig. Een appartement of tussenwoning is te financieren met iets meer dan 80.000 euro aan inkomen.

Een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning vereist volgens Calcasa respectievelijk 86.000 euro en 95.000 euro aan inkomen, terwijl voor een vrijstaande woning 124.000 euro aan inkomen nodig is. Hierbij is Calcasa uitgegaan van de op dit moment geldende gemiddelde hypotheekrente zonder en met NHG. De berekening maakt gebruik van een twee-verdieners gezin, zonder studieschuld, een woning met energielabel E, F, of G en zonder inleg van eigen geld.

Calcasa: “De gemiddelde huizenprijs nadert het recordniveau van 463.000 euro uit het derde kwartaal van 2023. Vanaf 1 januari 2024 zijn er veranderingen doorgevoerd in de leennormen voor hypotheken, waaronder meer hypotheekruimte voor verduurzaming. Ondanks deze nieuwe normen is er dus een aanzienlijk jaarinkomen van 95.000 euro nodig om een gemiddelde woning in Nederland te kunnen kopen. Eénverdieners hebben een licht voordeel door gunstigere financieringsvoorwaarden. Daarnaast kan het kopen van een energiezuinige woning leiden tot een lager benodigd inkomen door rentekortingen bij geldverstrekkers, waardoor tussen de 1.000 en 3.000 euro minder inkomen nodig is.”

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Bovenaan de lijst van minst betaalbare gemeenten staan Bloemendaal, Laren en Blaricum. Om een gemiddelde woning in één van deze gemeenten te kopen is een inkomen van meer dan 200.000 euro nodig. Voor een betaalbaardere woning moet gezocht worden in plaatsen als Pekela, Heerlen of Kerkrade. Een inkomen van 60.000 euro is hier volgens Calcasa voldoende om aan een gemiddelde woning te komen. Nog altijd 34% meer dan een modaal inkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.