Volop zorgen over pensioen

0

De (zelf ingeschatte) kennis over pensioenen is beperkt in Nederland: slechts 28% van de consumenten zegt er (zeer) veel van te weten. Ook zijn burgers zich het afgelopen jaar vaker zorgen gaan maken over de eigen pensioensituatie.

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft laten verrichten naar aanleiding van de Nationale Pensioendialoog.

Op kennisgebied zijn duidelijke verschillen naar leeftijd te zien, want hoe ouder men is, des te meer kennis men zegt te hebben over het eigen pensioen. Daarnaast is de arbeidssituatie van mensen van invloed op het kennisniveau. zzp’ers en hoger opgeleiden geven vaker dan gemiddeld aan (zeer) veel kennis over het eigen pensioen te hebben.

De kennis is aan de hand van een aantal vragen getoetst. Ook hieruit blijkt dat het kennisniveau matig is. 44% van de Nederlanders denkt onterecht dat werknemers in een collectieve pensioenregeling een eigen pensioenpotje opbouwen. Gepensioneerden denken dit aanzienlijk vaker (51%). Toch heeft ruim de helft van de mensen wel door dat de premies die werkenden inleggen, gebruikt worden voor het betalen van de uitkering van mensen die nu al met pensioen zijn.

Een grote meerderheid maakt zich zorgen over het pensioenstelsel in Nederland (69%). Dat is een stijging ten opzichte van 2013 toen 62% zich zorgen maakte over het pensioenstelsel in Nederland. In het bijzonder maakt men zich zorgen over de toekomst van de AOW (69%) en in iets mindere mate over het aanvullend pensioen (58%).

Ook zijn burgers zich het afgelopen jaar vaker zorgen gaan maken over de eigen pensioensituatie. Maakte zich in 2013 nog 32% van de Nederlanders zich zorgen om het eigen pensioen, in 2014 is dat aantal gestegen tot 38%.

Vier op de tien Nederlanders denken dat de manier waarop het huidige pensioenstelsel geregeld is, slecht voor de eigen situatie uitpakt. Ook hier is een leeftijdseffect zichtbaar, want hoe jonger men is des te vaker men denkt dat het huidige pensioenstelsel slecht voor de eigen situatie uitpakt. Het huidige pensioenstelsel acht men – net als in voorgaande jaren – relatief gunstig voor 55-plussers (34%) en minder gunstig voor mensen tot 35 jaar (9% vindt het voor deze groep gunstig).

Vandaag gaat de Nationale Pensioendialoog van start. Een nieuwe website ondersteunt de ‘live dialoog’ in het land door wensen, ideeën en zorgen die in de samenleving leven, digitaal bijeen te brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.