Volmachtkantoren weer winstgevend maken

0

Hoe kunnen verzekeraars de risico’s via volmachten weer succesvol managen? Dat vroegen we Marcel Bezemer, directeur van adviesbureau B2Bsure. Hij is een ervaren specialist in het verantwoord managen van risico’s.

“Iedere verzekeraar en ieder volmachtkantoor zou moeten starten met een sociodemografische portefeuilleanalyse”

Auteurs: Roel van den Wildenberg en René Teuwen (DutchCenter4Growth)

Waar de gemiddelde tussenpersoon vooral producten van verzekeraars verkoopt, nemen volmachtkantoren ook het beheer van vooral schade- en inkomensverzekeringen van de verzekeraar over. Daarin ligt ook de kern van het bestaansrecht van volmachten. Verzekeraars werkten met verouderde systemen, en een volmacht kon de zo gewenste efficiëntie en flexibiliteit bieden. In de loop van de tijd is het doel van volmachten verschoven. Verzekeraars zochten niet alleen meer een administratieve oplossing ‘buiten de deur’, maar wilden ook moeilijkere risico’s dekken. Ook dat vraagt flexibiliteit. En ook in die behoefte konden volmachten voorzien. De verzekeraar levert standaard confectie. De volmacht levert het maatpak.

Volmachten staan onder druk

Volmachten leken dus een goed idee, maar de praktijk toont nu toch enkele uitdagingen. De regels ten aanzien van de goedkeuring van producten (PARP) zijn streng en het proces ingewikkeld. Daarbij is de schadelast bij vooral huisvolmachtkantoren (die met name particuliere klanten en kleinere bedrijven bedienen) verslechterd. De geïncasseerde premies zijn simpelweg onvoldoende om de kosten van de geclaimde schades te dekken. Het resultaat staat daardoor onder druk. En verzekeraars zijn daardoor nu ook minder geneigd met volmachten te werken.

Hoe kunnen ze risico’s via volmachten dan wél succesvol managen? Dat vroegen we Marcel Bezemer (foto), een ervaren specialist in het verantwoord managen van risico’s. Als directeur van B2Bsure stuurt hij een netwerk van onafhankelijke verzekeringsprofessionals aan, bestaande uit onder andere risico-, compliance- en verzekeringsspecialisten.

Lees hier het hele artikel in de nieuwe e-InFinance

 

Dit artikel komt uit de onlangs verschenen digitale InFinance. Lees deze en andere artikelen voortaan als eerste door u hier in te schrijven voor de dagelijkse nieuwsbrief. Dan ontvang u maandelijks ook kosteloos het digitale InFinance magazine in uw mailbox.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.