De Volksbank reserveert tussen de 340 miljoen en 360 miljoen euro voor het onlangs aangekondigde transformatieprogramma en het herstelplan voor het bestrijden van financiële criminaliteit. Het aantal vestigingen zal bijna worden gehalveerd, waarbij volledig wordt gekozen voor het franchisemodel.
De Volksbank meldde afgelopen maand haar organisatiestructuur te willen vereenvoudigen, waarmee het aantal arbeidsplaatsen met 700 – 750 fte’s zal gaan verminderen. Ook het distributiemodel zal worden geoptimaliseerd, resulterend in een reductie van het aantal vestigingen. De voorziening voor het bestrijden van financiële criminaliteit dekt toekomstige kosten van de uitvoering van het integraal herstelplan.
Het is de bedoeling om de voorziening voor deze doelen nog in 2024 te treffen. De Volksbank gaat dit verder specificeren bij de publicatie van de jaarresultaten over 2024, gepland voor 14 februari 2025.
De voorgenomen voorziening zal een ‘aanzienlijke impact’ hebben op de winst. Tegelijkertijd verwacht de Volksbank nog steeds een positief nettoresultaat over 2024 te realiseren.
Halvering aantal vestigingen
De Volksbank kondigde in november ook aan klanten te gaan bedienen onder één merknaam, waarmee het totaal aantal vestigingen gereduceerd kan worden met behoud van een landelijke dekking. Via SNS en RegioBank kunnen klanten op dit moment terecht bij ruim 600 vestigingen. De Volksbank verwacht dit aantal terug te brengen tot ongeveer 320 – 360 vestigingen.
In de nieuwe opzet krijgen ook de klanten van ASN Bank toegang tot een lokale vestiging voor persoonlijk advies. Dit in combinatie met de huidige online propositie. De merknaam waaronder de vestigingen zullen gaan opereren wordt binnenkort bekend gemaakt.
Om op efficiënte wijze invulling te geven aan een landelijk dekkend netwerk van vestigingen kiest de Volksbank voor het franchisemodel. De bank wil vestigingen die nu dicht bij elkaar hetzelfde verzorgingsgebied bedienen, waar mogelijk, samenvoegen. Waar dit niet mogelijk blijkt zal in overleg met de franchisenemer de samenwerking worden opgezegd. “Naast ons franchisemodel blijft voor de distributie van hypotheken ook het intermediaire kanaal cruciaal”, aldus de Volksbank.
SNS
De keuze voor het franchisemodel heeft impact op de 46 SNS winkels die nu nog in eigen beheer zijn. Het streven is om deze winkels waar mogelijk onder te brengen in het franchisemodel. Waar dit niet mogelijk is zullen deze worden gesloten. Voor verdere optimalisatie van de overige 148 SNS winkels wordt, in overleg met de franchisenemers, het samenvoegen van franchisevestigingen onderzocht en worden vestigingen gesloten waarmee het aantal franchisewinkels naar verwachting op 110 – 130 komt.
RegioBank
RegioBank werkt samen met lokale zelfstandige adviseurs en heeft op dit moment 416 vestigingen. In overleg met de franchisenemers worden deze vestigingen waar mogelijk samengevoegd. Indien dit niet mogelijk is kan de samenwerking met de zelfstandig adviseur worden opgezegd. Daarnaast worden de contracten met zelfstandige adviseurs die voornemens zijn hun bedrijf te stoppen beëindigd. De Volksbank verwacht hiermee dat het aantal vestigingen uitkomt op tussen de 210 – 230.
Flagship stores
Naast het franchisemodel met een landelijk dekkend netwerk, introduceert de Volksbank drie laagdrempelige flagship stores voor financieel advies. Zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Naast het krijgen van advies kunnen klanten en belangstellenden hier seminars of trainingen over aansprekende onderwerpen bijwonen. Deze flagship stores komen in eigen beheer.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.