Volgend jaar lichte krimp in bouwsector

0

De groei van de bouwproductie is de afgelopen jaren steeds lager geworden en zal volgens ING Research volgend jaar licht krimpen (-0,5%). Minder bouwvergunningen, gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument laten de productie in 2023 dalen. Er wordt beduidend minder op internet naar nieuwbouw gezocht en dat leidt ook tot minder verkopen. De bouw profiteert daarentegen van de hoge energiekosten doordat dit de vraag naar isolatie- en energiebesparende maatregelen zoals (hybride) warmtepompen en zonnepanelen stimuleert.

De hoge inflatie en geopolitieke onzekerheden hebben het consumentenvertrouwen flink laten dalen. Dit zet samen met de flink hogere rente de verkopen van nieuwbouwwoningen onder druk. Maurice van Sante senior econoom bij ING Research: “Consumenten zijn in oktober en november veel minder op zoek naar ‘nieuwbouw’ blijkt uit het aantal zoekopdrachten naar deze term in Google. En ‘minder kijken’ leidt ook tot ‘minder kopen’. Zo werden er in de periode augustus-oktober 2022 44% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Goede courante projecten lopen nog wel, maar voor minder courante duurdere nieuwbouwwoningen kunnen projectontwikkelaars beduidend moeilijker een koper vinden.”

Minder nieuwbouw in 2023

De kabinetsdoelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen blijft nog ver uit zicht. Het laatste jaar dat dit gebeurde was in 1989. In 2022 worden er circa 74.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er bijna 2.800 meer dan in 2021. Door de beperkte vergunningverlening verwacht ING Research dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2023 daalt en uitkomt op circa 70.000.

Verduurzaming

Van Sante: “Zoals het nog steeds positieve productenvertrouwen in de bouw laat zien, is het zeker niet in iedere deelsector kommer en kwel. Zo zorgen de hogere energieprijzen in de installatie-, herstel- en renovatiemarkt juist voor extra vraag naar energiebesparende en daarmee verduurzamende bouwwerkzaamheden. Het gaat daarbij onder andere om de installatie van (hybride) warmtepompen, plaatsing van zonnepanelen en isolatiewerkzaamheden. De vraag die consumenten vroeger stelden ‘Wat is de terugverdientijd?’ is vervangen door ‘Wanneer kan je beginnen?’. Omzetcijfers van 2022 laten zien dat de installatiebranche een flinke groei laat zien.”

Lichte krimp

“Al met al verwachten we dat de bouwsector in 2023 een lichte krimp zal vertonen van -0,5%. Er is flink wat tegenwind zoals de terugvallende woningmarkt, stikstofproblematiek, hoge bouwprijzen, tekort aan grond, complexe projectontwikkeling en capaciteitsproblemen bij gemeenten om de aanvragen te verwerken”, aldus Van Sante. “Bouwbedrijven hebben daarentegen nog goed gevulde orderboeken en de verduurzamingsopgave van vastgoed wordt versneld door de hoge energieprijzen. Hierdoor blijft de krimp van de totale bouwproductie naar verwachting beperkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.