Vivat schrapt zo’n 500 banen

0

Vivat wil zich verder specialiseren in pensioenverzekeringen en is daarom van plan 30% op de kosten te besparen. Er verdwijnen 400 tot 500 van de huidige 2200 banen. Bestuursvoorzitter Tom Kliphuis (foto): “Onze focus op pensioenen, onder de welbekende naam Zwitserleven, betekent dat we een veel simpelere organisatie zullen opzetten.”

Vivat werd in april overgenomen door Athora, dat de verzekeraar verder wil specialiseren. De schadetak werd verkocht aan NN en Vivat richt zich verder op levensverzekeringen. Nu het bedrijf kleiner wordt, is een aantal schaalvoordelen weggevallen. Het bedrijfsmodel is volgens Kliphuis te complex en inefficiënt geworden.

Tijdelijke krachten

Een deel van de banen zal verdwijnen via natuurlijk verloop, bijvoorbeeld doordat medewerkers met pensioen gaan of elders werk vinden. Ook heeft de verzekeraar al een tijdje vacatures ingevuld met tijdelijke krachten en worden samenwerkingen met externen opgezegd. Gedwongen ontslagen sluit Vivat niet uit, maar hoeveel en bij welke afdelingen wordt nog bekeken.

Op peil

De financiële prestaties over het eerste halfjaar van 2020 noemt Kliphuis stabiel. “Het onderliggend bedrijfsresultaat bleef op peil, de solvabiliteit ligt op 160% en Athora leverde een kapitaalinjectie van 400 miljoen euro. De markt voor individuele levensverzekeringen slonk, maar werd goeddeels gecompenseerd door een stijging van de premie-inkomsten van collectieve pensioenregelingen via bedrijven. Het coronavirus is op de financiële prestaties van beperkte invloed geweest.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.