Vista omarmt brondata met IBL zonder salarisstrook

0

Is de eigen bijdrage pensioen niet nodig voor de hypotheekaanvraag en is er geen sprake van een onderhandse lening bij de werkgever, dan accepteert Vista Hypotheken vanaf maandag 26 februari de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) zonder salarisstrook voor het renteaanbod.

Hiermee komt het aantal labels dat werkt met IBL uit op 34. Met de introductie van de Inkomensbepaling Loondienst zet Vista Hypotheken haar eerste stappen in het gebruik van brondata. Door in eerdergenoemde gevallen de salarisstrook niet langer op te vragen in het renteaanbod, transformeert de geldverstrekker op het gebied van brondata meteen van hekkensluiter naar speler in de voorhoede.

Stevige digitale ambities

In december was Vista CEO Merlyn van den Berg te gast in de aflevering ‘brondata’ van de serie Kansen & Visies – De Talkshow van InFinance. Aan de talkshowtafel kondigde zij niet alleen de IBL-introductie al aan, maar ook dat later dit jaar aanvragen kunnen worden ingediend met brondata via meerdere dataleveranciers. “We hebben stevige digitale ambities en daar hoort een zo kort mogelijke stukkenlijst bij, waarbij we optimaal gebruik gaan maken van brondata. IBL is hierin een logische eerste stap”, aldus Van den Berg. Een werkgeversverklaring hoeft bij IBL sowieso niet meer aangeleverd te worden.

Bekijk hier het item met Vista CEO Merlyn van den Berg:

Brondata Convenant

In het Brondata Convenant is afgesproken om uiterlijk 1 januari 2025 markt breed mogelijk te maken dat adviseurs een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst (of vergelijkbaar/minder complex) op basis van alleen brondata geaccepteerd krijgt bij een geldverstrekker, door gebruik te maken van een standaard. Vista Hypotheken is een van de meer dan 60 partijen die zich heeft gecommitteerd aan de afspraken in het Convenant. Deze week is de Inkomensbepaling Loondienst ook beschikbaar gekomen bij Munt Hypotheken (IBL deelnemer 33).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.