Vista in 2023 op alle fronten in de versnelling

0

Bij Vista Hypotheken wordt uitgekeken naar 2023. Het is niet alleen het jaar van de eerste lustrumviering, maar ook het jaar waarin de adviseur getrakteerd gaat worden op een aantal product- en procesverbeteringen. Een gesprek met Merlyn van den Berg en Koen Ooms.

“De meerwaarde van een Vista hypotheek zit ook in de voorwaarden”

Met een goed gevulde fundingkas staat Vista in de startblokken om dit jaar samen met de adviseur haar marktaandeel te vergroten. Een eerste in het oog springende verandering is een aanpassing van de distributiestrategie. “Om de geplande groeiambities te kunnen verwezenlijken staat begin 2023 in het teken van het uitbreiden van ons distributiekanaal, ook met enkele rechtstreekse aanstellingen”, vertelt Koen Ooms, Manager Sales & Marketing Vista Hypotheken. “Bij de start vijf jaar geleden is ervoor gekozen om de hypotheekproductie grotendeels via serviceproviders te laten lopen. Dat is tot op de dag van vandaag een goede keuze gebleken.

Met de overgang van start-up naar scale-up veranderen ook de ambities. Voor onze groeiambitie is de uitbreiding van ons distributienetwerk een logische en essentiële stap. We gaan onze bestaande samenwerking met de serviceproviders FlexFront, VCN en DAK intensiveren en uitbreiden met MO.servicing. Dat is onderdeel van ROMEO Financiële Diensten, bekend van de labels Huismerk en Basic, die het label Vista sinds kort ook op de plank hebben liggen. Met al deze stappen maximaliseren we de distributiekracht van Vista.”

Digitaliseringsslag

Op het gebied van digitalisering en brondata heeft Vista voor 2023 een aantal zaken op de agenda gezet die ze willen verbeteren. Merlyn van den Berg, CEO Vista Hypotheken: “De prijs van het product is belangrijk, maar een goed en voorspelbaar proces wordt door de adviseur minstens zo belangrijk gevonden bij de keuze voor een hypotheekverstrekker. Op piekmomenten misschien soms nog wel belangrijker. Vista viert in 2023 haar eerste lustrum met een voelbare verbetering van de processen, waarbij we onder andere door het intermediair steeds meer gewaardeerde brondata toepassingen integreren. Als eerste leveren we komend voorjaar de Desktop Taxatie op. Bij elke stap die zetten maken we de doorlooptijden korter en verbeteren we de klantreis.”

“Vista viert in 2023 haar eerste lustrum met een voelbare verbetering van de processen”

Productverbreding

Voor 2023 staat ook de introductie van een consumptieve propositie gepland. Een product dat volgens Ooms vooral interessant kan zijn voor klanten die bijvoorbeeld een deel van hun overwaarde willen gebruiken als schenking voor de eigen woning van een kind. De introductie maakt deel uit van een verbreding van het bestaande pakket aan producten en diensten dat Vista aanbiedt. Zo wordt gekeken naar een nieuwe propositie op het gebied van woningverduurzaming, gaat Vista haar duurzaamheidsdesk breder inzetten en schuift de focus meer op richting de bestaande klant. Ooms: “Circa 20.000 huishoudens hebben inmiddels een Vista-hypotheek en die willen we samen met de adviseur goed blijven informeren en helpen. Daarvoor ontwikkelen we beheerdiensten.”

Productvoorwaarden

Goede productvoorwaarden zijn belangrijk, maar komen niet altijd automatisch bovendrijven in een vergelijking. Zo heeft Vista een aantal gunstige productvoorwaarden die niet iedereen verwacht aan te treffen bij een relatief nieuwe speler. Dat vindt Ooms jammer, want een aantal van die voorwaarden bewijzen volgens hem juist – nu de markt zo aan het veranderen is – hun meerwaarde. In het geval van een relatiebeëindiging biedt Vista bijvoorbeeld de mogelijkheid van hypotheeksplitsing, klanten mogen hun lening tussentijds omzetten naar een andere leenvorm en op dit moment betaalt de verhuisregeling zijn meerwaarde uit, nu de rentes zo zijn gestegen.

Ruime verhuisregeling

Ooms: “Onze verwachting is dat de komende jaren duizenden Vista-klanten gebruik gaan maken van deze mogelijkheid om de oude hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning. Onze klanten zijn blij dat dit kan, wij zijn blij dat de klant blijft, maar tegelijkertijd zijn er veel adviseurs die er nu pas achter komen dat wij die verhuisregeling hebben en hoe ruim die is. Want dat verschilt nogal per aanbieder, als die al zo’n regeling heeft. Maar ook de consument komt er vaak pas bij een life-event achter wat er precies is afgesloten. Je moet er op dit moment toch niet aan denken dat je bij een verhuizing je extreem lage hypotheekrente kwijtraakt.”

“Veel adviseurs komen er nu pas achter dat wij een verhuisregeling hebben en hoe ruim die is”

Sterke moeder

Moederbedrijf Rabobank is onlangs via Rabo Fund Management ook als fundingpartner ingestapt bij Vista Hypotheken. Een investerende aandeelhouder is goed voor het merkvertrouwen, zegt Van den Berg. “Achter Vista staat een solide moeder en dat geeft een jong merk vertrouwen bij investeerders, adviseurs en consumenten. Dat mogen we – net als onze productvoorwaarden – best wat meer over de bühne brengen. Vista is definitief here to stay. Volgend jaar maken we samen met de adviseur de stap naar scale-up. Samen, want we gaan graag het gesprek met adviseurs aan over de hypotheekmarkt en welke rol zij daarin voor Vista zien weggelegd. Met die input bouwen we verder aan een groener en sneller Vista.”

Vista is er klaar voor

Vista heeft op dit moment zo’n 6,5 miljard euro aan hypotheekgeld uitstaan en beschikt over voldoende funding om een grote stap te maken. Met de nieuwe distributiestrategie, de aangekondigde procesverbeteringen en de introductie van nieuwe producten en diensten in 2023, heeft het jubilerende Vista hiervoor alle seinen op groen gezet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.