Vier op de tien leningen wordt gebruikt voor verduurzamen huis

0

Om verduurzamingen te financieren worden steeds vaker persoonlijke leningen gebruikt. In de afgelopen tien jaar is het aantal aanvragen verachtvoudigd.

Dit blijkt uit recente data van het Nederlands Krediet Collectief. Onder de vele verduurzamingsmaatregelen die men kan treffen zijn spouwmuur- en glas isolatie verreweg het meest populair. In 2014 had nog slechts 5% van de leningen verduurzaming als leendoel, nu is dat 42%. Uit het onderzoek blijkt dat woningbezitters met name investeren in isolatie, maar ook zonnepanelen en warmtepompen worden steeds populairder. De meeste Nederlanders gebruiken een persoonlijke lening voor het financieren van extra isolatie in hun woning (40%). Een iets kleiner percentage (28%) kiest voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook voor warmtepompen (15%) worden veel leningen aangevraagd.

Hoog duurzaamheidslabel aantrekkelijk

De rest van de verduurzaming (17%) bestaat uit onder andere zonneboilers, kachels of elektrisch kookmateriaal. “Vroeger gebruikte men een lening vaker voor het aanschaffen van een nieuwe auto of een verbouwing. Tegenwoordig is verduurzamen één van de populairste leendoelen. Dit komt doordat woningen met een hoge duurzaamheidslabel aantrekkelijker zijn op de woningmarkt, daarnaast helpt verduurzamen je energiekosten te reduceren en kun je gebruikmaken van subsidies”, aldus Chris Hilgersom van het Nederlands Krediet Collectief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.