‘Via hogere WOZ-waarde besparen op hypotheek’

0

“Ik vind het prima als mensen bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde beschikking. Ongeveer 40% kreeg na bezwaar een aanpassing van de WOZ-waarde. Dat levert je dan een paar tientjes op, soms iets meer. Maar wat veel minder mensen weten, is dat je via je huidige hogere woningwaarde vaak ook kunt besparen op je hypotheek. Als die in een lagere risicoklasse komt, kan je rente omlaag en dat bespaart je vele malen meer” Dat zegt stelt Jeroen Oversteegen (foto), directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Het CBS meldde deze week dat de WOZ-waarde van woningen per januari 2020 met 8,9% is gestegen. Een record. Per gemeente verschilt die ontwikkeling, maar de meeste eigenaren schatten de waarde van hun woning toch nog steeds (flink) hoger in dan wat de WOZ-beschikking in februari vermeldde. Dat klopt meestal ook, zegt Oversteegen. “De WOZ van 2020 kijkt naar het prijsniveau van januari 2019. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en liggen de marktprijzen alweer 12% hoger.” Dat zorgt misschien voor stress bij de onderhandelingen, maar het kan een besparing opleveren voor wie geen verhuisplannen heeft.”

Relatief lage WOZ gunstig voor belastingbetaler

Via een relatief lage WOZ-waarde betaal je minder inkomsten- en gemeentelijke belasting. Dat is dus ondanks een stijging nog steeds gunstig. Toch vochten dit jaar 186.000 mensen hun WOZ-waarde bij hun gemeente aan, 25% meer dan vorig jaar. Oversteegen: “Via je huidige hogere woningwaarde kun je vaak besparen op je hypotheek. Als die in een lagere risicoklasse komt, kan je rente omlaag en dat bespaart je vele malen meer, dan de paar tientjes die je bespaart met een lagere WOZ-waarde.”

Hogere marktwaarde

Oversteegen: “Heb je een hypotheek zonder NHG en leen je relatief veel ten opzichte van de waarde van je woning, dan rekent de bank jou een risico-opslag: een percentage bovenop de zogenaamde basisrente. Dat loopt via risicoklassen. In hoeveel stappen je op de basisrente uitkomt, verschilt per bank. Als je aflost, is dat gunstig voor de verhouding schuld/woningwaarde. Maar als de woning meer waard wordt, is dat óók gunstig. De meeste banken houden hier geen rekening mee, je moet dat zelf aankaarten, of via je adviseur. En bedenk wel, een rentekorting op je hypotheek scheelt je al snel een paar duizend euro over de rest van de looptijd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.