VGZ maakt 66 miljoen euro winst

0

Coöperatie VGZ heeft in 2021 een positief resultaat van 66 miljoen euro behaald. Dat is ongeveer een half procent van de 12,4 miljard euro die de verzekeraar aan zorgkosten heeft uitgekeerd. Het resultaat is vergelijkbaar met dat vorig jaar.

Kees Hamster, lid van het Executive Committee en CFRO,: “Het resultaat wordt grotendeels bepaald door het goede beleggingsresultaat over het afgelopen jaar. Ons eigen vermogen en de resultaten uit onze kernactiviteiten zijn robuust. De gemiddelde zorgkosten per verzekerde daalden met 1,5% en bedragen per verzekerde 2.931 euro (2020: 2.976 euro). Van alle ontvangen premies en eigen bijdragen geven we bijna 98% uit aan zorgkosten.”

Solvabiliteit

VGZ heeft eind 2021 een eigen vermogen van ruim 2,6 miljard euro en een solvabiliteitsratio van 136%. Hamster: “Als coöperatie zonder winstoogmerk is het ons belangrijkste doel om te zorgen voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor onze leden. Solvabiliteit is onze financiële buffer. Hierdoor kunnen we bij tegenvallende inkomsten of hogere uitgaven aan onze verplichtingen voldoen. We streven naar een solvabiliteit tussen de 125 en 145%.”

Concurrerende premie

VGZ streeft naar een stabiele premieontwikkeling voor haar leden. Door het overnemen van de zorgverzekeringsportefeuilles voor de merken National Academic, Promovendum en Besured met daarin circa 192.000 leden én door een concurrerende premie groeide de totale ledenportefeuille met 366.000 leden. Per 31 december 2021 bedroeg het aantal leden van VGZ 4.241.000.

Nieuwe strategie

Marjo Vissers-Kuijpers, CEO a.i.: “2021 was ook het jaar waarin we een nieuwe strategie lanceerden. Als coöperatie willen we een stap vooruit zetten om op het gebied van gezondheid en zorg echt het verschil te maken voor onze leden. In het vinden van oplossingen om de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden, ligt voor ons een voortrekkersrol.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.