VFBO zet in op aanpassing box 3-regels

0

Vermogenscategorieën als sparen en beleggen kunnen prima worden belast op basis van het werkelijk gerealiseerde rendement in plaats van het huidige fictieve rendement, vindt het Verbond van Financiële Beroepsorganisaties (VFBO). Driekwart van de aangesloten adviseurs wil aangepaste box 3-regels.

Bij het VFBO zijn meer dan 10.000 financieel adviseurs en financieel planners aangesloten, met ieder hun eigen specialisme. Tijdens een live paneldiscussie werd vandaag met voorbeelden nog eens uitgelegd waarom aanpassing van de vermogensrendementsheffing noodzakelijk is.

Conny Weber, voorzitter Commissie PA/Lobby van het VFBO: “Daarom blijft VFBO strijden voor belasten op basis van de werkelijke vermogensmix en niet op basis van een fictieve vermogensverdeling. Er moet op korte termijn een meer reëel systeem komen. VFBO is en blijft daarover in gesprek met het ministerie van Financiën en andere stakeholders.”

Discriminerend

Sprekend is het voorbeeld dat gegeven werd is van iemand die een miljoen euro op een spaarrekening heeft staan. “Die maakt met 0,5% rente een jaarrendement van € 5.000 maar wordt voor € 12.850 belast in box 3. Dat is een belastingdruk van 257%!”, aldus Conny Weber. Een belastingdruk van 95% of meer is geen uitzondering. Dat is onwaarschijnlijk hoog. Terwijl mensen goede redenen hebben om defensief te beleggen. Bijvoorbeeld omdat het hun pensioenvoorziening is. Deze belasting werkt discriminerend.”

Eenvoudig en stabiel

Alle deelnemers aan de paneldiscussie waren het eens dat de vermogensrendementsheffing een omstreden belastingvorm is. Edwin Heithuis, hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam, bracht wel enkele nuances aan. “Een systeem met vermogenswinstbelasting heeft ook nadelen. Vooral vermogen in vastgoed is daarin een groot probleem. Bovendien is het erg gevoelig voor misbruik.”

Heithuis constateert dat het huidige systeem voor zowel de Belastingdienst als de staat het meest voordelig is. “Eenvoudiger kan niet en het levert hoge, stabiele belastinginkomsten op.” Hij is om die reden niet optimistisch over snelle veranderingen in de box 3-regels.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.