Verzuimkosten door griep nu al 100 miljoen

0

Uit de Acture Griepgolf Monitor blijkt landelijk een sterkte stijging van het aantal ziekmeldingen. Met name het aantal griepmeldingen in Noord-Brabant is met 300% fors gestegen. Dit komt volgens Acture neer op een kostenpost alleen al in die provincie van 32 miljoen euro in twee weken.

In heel Nederland heeft de griep in deze twee weken voor 103 miljoen euro huisgehouden, blijkt uit de Griepgolf Monitor. Acture: “Werd de griepperiode tot vorige maand nog als zeer mild gezien en relatief ‘goedkoop’. De afgelopen twee weken is er een explosieve stijging van 21% voor heel Nederland en voor Noord-Brabant zelfs 36%. Omdat normaliter griep rond deze tijd van het jaar al op zijn retour is kan het bijna niet anders zijn dat de ziekmeldingen corona-gerelateerd zijn. Of dit mensen zijn die thuis zitten omdat ze het coronavirus hebben of om andere redenen (bijvoorbeeld preventief om het niet op te lopen) is niet duidelijk.”

De cijfers van dit jaar staan volgens Acture tot op heden in schril contrast met het griepjaar 2017-2018. “Die periode eindigde in een ‘schadepost’ van 1,3 miljard euro. Maar met de huidige kosten is geen rekening gehouden met het feit dat de economie dreigt vast te lopen door de toename van verzuim met alle kosten van dien.”

Wekelijkse update

In de Acture Griepgolf Monitor wordt maandelijks een update gegeven van de griepcijfers en wordt inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn van de griepgolf voor de BV Nederland. In verband met het coronavirus worden de cijfers nu wekelijks geactualiseerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.