Verzuim zegt iets over werkgeluk

0

Twintig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat werknemers overuren die zij niet vergoed krijgen in geld of tijd, compenseren door zich ziek te melden zonder ziek te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR.

Aan deze steekproef, uitgevoerd door Panelwizard, deden 1.154 Nederlanders mee die 32 uur of meer in loondienst zijn. Bijna een op de tien (9%) geeft toe zich weleens ziek te hebben gemeld op het werk omdat hij of zij een kater had, nadat er de avond daarvoor te veel alcohol gedronken was. Van de respondenten zegt 4% het hebben van een kater als een legitieme reden te zien om zich ziek te melden. 3% heeft zich wel eens ziekgemeld om eerder of langer op vakantie te kunnen gaan en 4% heeft ziek zijn al eens als smoes gebruikt om zo een voetbalwedstrijd, concert of iets dergelijks mee te kunnen maken.

Werkgeluk

Wieneke Brandt, Product Director XpertHR: “Door als werkgever goed op de verzuimcijfers te letten, kan er tijdig geacteerd worden op mogelijke onvrede. Overmatig ziekmelden kan namelijk een teken zijn van gebrek aan werkgeluk. We zien in de praktijk vaak dat bedrijven die veel aandacht besteden aan het werkgeluk van hun medewerkers een stuk minder ziekteverzuim hebben. En daarnaast zijn de medewerkers productiever en innovatiever en creatiever.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.