Verzet tegen verplichte pensioenregeling

0

Hoewel 48% van de Nederlandse zzp’ers hun pensioen momenteel nog niet geregeld heeft, zit bijna driekwart van de zzp’ers niet te wachten op een verplichte pensioenregeling. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 Nederlandse zzp’ers.

Vooral in de culturele sector (70%) bouwt men volgens Knab nog niks op voor de oude dag. Ook in de horeca, persoonlijke dienstverlening (beide 61%) en detailhandel (60%) hebben relatief veel zzp’ers hun pensioen nog niet geregeld. Binnen de zakelijke dienstverlening bouwen zzp’ers relatief vaak een pensioenvermogen op, van hen is 40% hier nog niet mee begonnen.

Vooral starters zijn weinig bezig met het opbouwen van hun pensioenvermogen. Zes op de tien zzp’ers die korter dan twee jaar ondernemen, bouwt nog geen kapitaal op voor later. Bij zzp’ers die al meer dan vijf jaar bezig zijn is dat 43%.

Verschillen redenen

Starters zeggen vooral nog niks voor hun pensioen te hebben geregeld omdat ze te weinig inkomsten hebben, nog deels in loondienst zijn of omdat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen. Ervaren ondernemers die aan het onderzoek van Knab meededen, geven veelal als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veel genoemde argumenten zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen

Verplicht pensioen opbouwen

Een verplichte pensioenregeling ligt namens GroenLinks, PvdA en SP in Den Haag op de onderhandeltafel. Van de deelnemende zzp’ers ziet 72% daar helemaal niets in. “Ik ben juist ondernemer geworden om dit soort zaken zelf te kunnen regelen”, is volgens Knab hiervoor het meest genoemde argument. Daarnaast vrezen veel zzp’ers dat een regeling vanuit de overheid te algemeen is en daardoor niet de voordeligste oplossing voor hun specifieke situatie.

https://bieb.knab.nl/ondernemen/zzper-wil-geen-verplicht-pensioen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.