‘Verzekeringslijfrentes opeens aantrekkelijker dan bancaire’

1

In het jaarlijkse onderzoek van MoneyView naar lijfrenteproducten is een opvallende trendbreuk zichtbaar. In vorige jaren waren de uitkeringen uit verzekeringslijfrentes nagenoeg altijd lager waren dan die van bancaire lijfrentes. Nu de rentestand het nulpunt is genaderd, tilt de negatieve risicopremie in verzekeringsproducten de uitkeringen op boven die van de bancaire varianten.

Als een verzekerde komt te overlijden vóór de afgesproken einddatum van de lijfrente, gaat het resterend saldo (meestal) naar de verzekeraar en niet naar de nabestaanden. Voor die kans op voordeel geeft de verzekeraar een vergoeding; de negatieve risicopremie. Die krijgt de verzekerde bij zijn uitkering, waardoor deze in veel gevallen hoger uitkomt dan een uitkering uit de bancaire lijfrente.

Keerzijde

De keerzijde is dat nabestaanden het nakijken kunnen hebben als de verzekerde voortijdig komt te overlijden en er geen sprake is van overgang van de lijfrente. Bij een bancaire lijfrente wordt het nog niet uitgekeerde restant altijd aan de nabestaanden uitgekeerd. Wat verstandig is, hangt daarom af van de persoonlijke situatie en wensen. Ook een zorgvuldige vergelijking van de mogelijkheden en opbrengsten van verschillende lijfrenteproducten is belangrijk.

Vijf sterren

MoneyView heeft in het Special Item Lijfrentes ook de Product Rating bekend gemaakt en vijf sterren uitgereikt aan de beste verzekeringen in verschillende categorieën.

  • Direct ingaande lijfrentes, vijf sterren voor voorwaarden: Reaal Zuivere Lijfrente.
  • Direct ingaande lijfrentes, vijf sterren voor prijsstelling: Brand New Day Lijfrente-uitkering.
  • Lijfrentes Beleggen, vijf sterren voor voorwaarden: Brand New Day Pensioenrekening en ZZP Pensioenrekening en De Goudse Goudse Lijfrenteverzekering.
  • Lijfrentes Beleggen, vijf sterren voor prijsstelling: Brand New Day ZZP Pensioenrekening en ZZP Pensioen ZZP Pensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.