‘Verzekeringen duurder in 2019’

0

Niet alleen de premie voor de zorgverzekering gaat in 2019 omhoog, het lijkt volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise ook onvermijdelijk dat de premies voor de auto-, inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen volgend jaar fors zullen stijgen.

Uit een analyse van Pricewise komt naar voren dat de vaste lasten van Nederlandse huishoudens in 2019 naar verwachting fors zullen stijgen, gemiddeld met zo’n 700 euro per jaar voor een gezin en 450 euro voor eenpersoonshuishoudens. De energierekening kan volgens De Kok in totaal zo’n 30 euro per maand hoger uit gaan vallen. Daarnaast verwacht hij duurdere internet- en tv abonnementen, door een toenemende vraag naar datacapaciteit. Een stijging van 9% ten opzichte van de zorgpremies in 2018, is volgens De Kok eveneens een reële inschating.

Schadepremies 10% omhoog

Hoewel er nog geen concrete cijfers bekend zijn over de premies voor 2019, verwacht De Kok dat ook de premies voor schadeverzekeringen, zoals auto- en woonverzekeringen, verder stijgen in 2019. “Gezien de trends van de afgelopen twee jaar op de combined ratio en de internationale onderzoeken over premie- versus schaderesultaten, verwachten wij dat de stijging in premies voor autoverzekeringen zal doorzetten tot misschien gemiddeld wel 10%. Dat betekent dat de gemiddelde premie voor autoverzekeringen zal stijgen van 582 euro in 2018 naar 640 euro in 2019.”

Woonverzekeringen 6% duurder

Ook de woonverzekeringssector (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen) heeft volgens Pricewise te maken met een toenemende schadelast. De kok: “Wij verwachten dat dit in 2019 een premiestijging betekent van 6% in de woonverzekeringen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.