Verzekering weinig ingezet bij arbeidsconflict

0

Iets meer dan de helft (51%) van de werknemers heeft een rechtsbijstandverzekering. Toch wordt deze lang niet altijd ingeschakeld bij een conflict op de werkvloer. Bij voorkeur wordt het conflict zelf opgelost (29%), zonder hulp van buitenaf.

Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden, onder ruim duizend mannen en vrouwen. Meer dan een kwart van de Nederlanders (28%) heeft weleens een conflict gehad met de werkgever. Ondanks de onenigheid op de werkvloer zijn de meeste mensen niet bang om ontslagen te worden.

Desondanks gaat ruim 20% weg bij de werkgever na een conflict op de werkvloer. “Dat een rechtsbijstandverzekering juist in deze situaties kan helpen, weet niet iedereen”, aldus Nationale-Nederlanden.

Rechtsbijstandverzekering bij arbeidsconflict

De Nederlandse man (35%) is vaker betrokken bij conflicten op de werkvloer dan de vrouw (19%). Schakelt de werknemer hulp van buitenaf in bij het conflict, dan gebruikt 22% van de vrouwen de rechtsbijstandverzekering tegenover 12% van de mannen. De hulp van de vakbond wordt door 17% van de werkende mannen en 16% van de vrouwen ingeschakeld.

Ook al vraagt de Nederlandse werknemer niet snel om hulp, toch heeft iets meer dan de helft (51%) een rechtsbijstandsverzekering. De meerderheid (71%) denkt dat hiermee de hulp bij een arbeidsconflict gedekt wordt. Dit is echter afhankelijk van dekking bij de verzekeraar.

Het meest gegeven argument voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is van financiële aard: ‘Ik denk dat de rechtsbijstandverzekering goedkoper is, dan als ik zelf een keer de advocaat moet betalen’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.