Verzekering elektrische auto bijna kwart duurder dan benzinevariant

0

Wie overstapt naar elektrisch rijden, betaalt aanzienlijk meer verzekeringspremie dan voor een gelijkwaardige benzineauto. Onderzoek van MoneyView laat zien dat de premieverschillen op kunnen lopen tot 28%. Gemiddeld betaalt de eigenaar voor de verzekering van zijn elektrische auto bijna 24% meer premie.

Voor het Special Item Autoverzekeringen rekende MoneyView de verzekeringspremies door van zes populaire hatchbacks en vier SUV’s, voor zowel de benzineversie als de vergelijkbare elektrische variant. De premieverschillen zijn grotendeels te verklaren door de hogere aanschafprijs en het hogere gewicht van elektrische auto’s. Dat laatste komt voornamelijk door het accupakket.

Jongeren betalen veel meer

Het Special Item gaat verder in op premieverschillen en acceptatie op basis van leeftijden. MoneyView rekende ruim 4.500 klantsituaties door waarbij er gevarieerd werd op leeftijd, maar de overige factoren exact hetzelfde werden gehouden. Het aantal schadevrije jaren (laag bij jongeren, doorgaans hoog bij oudere bestuurders) is eveneens op nihil gehouden. Hieruit kwam naar voren dat een jongere bestuurder van 18 jaar gemiddeld 157% meer premie betaalt dan een bestuurder van 35 jaar in verder exact dezelfde situatie. Een bestuurder van 80 jaar betaalt ook meer dan een 35-jarige, maar daar is de meerprijs met 43% relatief beperkt(er). Eventuele kortingen op de premie op basis van het aantal schadevrije jaren zal de verschillen voor de jongere bestuurders vergroten en voor de ouderen mogelijk verkleinen.

Vijf sterren

MoneyView heeft ook de jaarlijkse ProductRating Autoverzekeringen vastgesteld:

  • Vijf sterren voor voorwaarden Volledig Casco: ASR, Hema en Inshared
  • Vijf sterren voor premiestelling Volledig Casco: ANWB (ledentarief), Nationale-Nederlanden (direct) en Univé
  • Vijf sterren voor voorwaarden Beperkt Casco: ABN Amro, Hema en Inshared
  • Vijf sterren voor premiestelling Beperkt Casco: ABN Amro, ANWB (ledentarief) en SNS
  • Vijf sterren voor voorwaarden WA: ASR, Hema en Inshared
  • Vijf sterren voor premiestelling WA: Ohra, SNS en Vereniging Eigen Huis (ledentarief)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.