Verzekerden krijgen zorgverzekeringskaart

0

Zorgverzekeraars introduceren dit najaar de zorgverzekeringskaart. Daarmee willen ze de verzekerden helder en uniform informeren over de belangrijkste polisvoorwaarden. Dat maakte Zorgverzekeraars Nederland bekend.

De zorgverzekeringskaart basisverzekering bevat onder meer algemene informatie over de basisverzekering en informatie over het eigen risico en zorgadvies en –bemiddeling. Ook bevat de kaart voor de meest gebruikte zorgvormen informatie over contractering, vergoeding en keuzevrijheid. Het gaat dan om bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen, fysiotherapie en ziekenhuizen.

Vergelijken

De kaart moet verzekerden in staat stellen om basisverzekeringen van verschillende verzekeraars gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Elke zorgverzekeraar gebruikt hetzelfde format voor de zorgverzekeringskaart, met onder meer gestandaardiseerde teksten en vormgeving. Er wordt wel onderscheid gemaakt in naturaverzekeringen, combinatieverzekeringen of restitutieverzekeringen.

De kaart wordt uiterlijk 19 november beschikbaar bij de basisverzekeringen voor 2017. De kaarten zullen onder meer te vinden zijn bij vergelijkingssite Independer. Bij de totstandkoming hebben Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond geadviseerd. Op de website van Zorgverzekeraars Nederland is een voorbeeld te bekijken van de nieuwe zorgverzekeringskaart.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.