Verzekerden dagvaarden Yarden

0

Vorig jaar ontstond grote ophef toen uitvaartverzekeraar Yarden de rechten van haar pakketpolishouders plotseling afwaardeerde. Vrijdag is een aantal verzekerden een kort geding gestart om de poliswijziging ongedaan te maken. Deze zijn verenigd in de Vereniging Sociaal Verhaal.

Mandy Lubach, bestuurslid van de vereniging Sociaal Verhaal: “Het uitvaartbedrijf van Yarden verzorgt de begrafenissen en crematies van zijn pakketpolishouders. De zaak gaat over de oude pakketpolissen die dekking bieden voor een complete begrafenis of crematie. Yarden wil de polisrechten per 2020 afwaarderen en bevriezen. Volgens de rekentool op de website van Yarden kost een begrafenis al snel 10.000 euro. Halverwege vorig jaar liet de verzekeraar 390.000 polishouders weten dat zij haar verplichtingen niet langer kan nakomen. Nabestaanden mogen voortaan een pakket van gemiddeld 2.800 euro samenstellen en moeten de rest aan Yarden bijbetalen.”

En-bloc-clausule

“Yarden geeft aan dat zij de polissen mag aanpassen op grond van een en-bloc-clausule, die de verzekeraar het recht geeft om in één keer een hele groep polissen aan te passen. De verzekerden twijfelen over de billijkheid van de clausule en kunnen zich er niet in vinden. Verder hopen ze op meer verheldering omtrent waarom de wijziging door financiële problemen is ingegeven”, aldus Lubach.

Consumentenbond

In 2007 hield de Ombudsman dezelfde poliswijziging tegen en begin dit jaar heeft ook de Consumentenbond Yarden gesommeerd de versobering van de pakketverzekering terug te draaien. Volgens Yarden is de aanpassing echter nog steeds van kracht.

Lubach: “Vooral oudere verzekerden met een laag inkomen maken zich op dit moment grote zorgen. Er zitten veel schrijnende gevallen tussen van mensen van tachtig of negentig die bang zijn dat zij hun nabestaanden met een groot probleem opzadelen. Het zijn echter niet alleen de ouderen die bezorgd zijn dat hun uitvaart niet betaald worden, maar er melden zich ook kinderen die echt niet weten hoe zij het moeten rondbreien als een van hun ouders komt te overlijden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.