Verzekerbaarheid borstkankerpatiënt toegenomen

0

De verzekerbaarheid van het overlijdensrisico van (ex-)borstkankerpatiënten is fors toegenomen. Dat blijkt uit de eerste testresultaten van een ‘predictiemodel’ dat het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft gebouwd. Het model gebruikt data uit de Nederlandse Kanker Registratie (NKR).

Volgens het Verbond van Verzekeraars – samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) initiatiefnemer van het model – verbetert de verzekerbaarheid van het overlijdensrisico van (ex-)borstkankerpatiënten aanzienlijk als gebruik wordt gemaakt van de best beschikbare Nederlandse statistische gegevens. Omdat verzekeraars op basis van het model een betere inschatting kunnen maken van het risico dat zij verzekeren, verwacht het Verbond dat levensverzekeraars dit model zullen omarmen.

Meerdere offertes aanvragen

Het predictiemodel kan vanaf mei door verzekeraars worden toegepast. Uit de verkennende test onder 50 (ex-)borstkankerpatiënten bleek dat de verzekerbaarheid verbetert, al zijn er verschillen per leeftijdscategorie en stadium van borstkanker. “Maar als aangenomen zou worden dat de betrokken (ex-)patiënten bij alle verzekeraars een offerte zouden aanvragen is iedereen uit deze controlegroep uiteindelijk verzekerbaar. Aanvragers die voorheen niet te verzekeren waren kunnen nu bij vier van de acht deelnemende verzekeraars terecht. Wel moet vaker dan in de oude situatie rekening worden gehouden met premie-opslagen”, aldus het Verbond.

NFK en het Verbond wijzen er dan ook op dat het voor (ex-)patiënten van belang is zich te realiseren dat het acceptatie- en premiebeleid per verzekeraar nog steeds fors kan verschillen. Het blijft dus gewenst om meerdere offertes aan te vragen.

Verder onderzoek

De betrokken partijen benadrukken tevens dat de resultaten uit dit verkenningsonderzoek naar de werking van het predictiemodel, niet een-op-een kunnen worden doorvertaald naar de verzekeringspraktijk. Een jaar na de implementatie van het model zal dan ook een evaluatie plaatsvinden. De betrokken organisaties onderzoeken nog of het model ook bruikbaar is voor andere veel voorkomende kankersoorten, zoals melanoom.

Uitleg bij Kassa

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten Organisaties leggen zaterdagavond in Kassa nader uit hoe het predictiemodel precies werkt. (NPO 1, 19.05 uur).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.