Verzekeraars zitten niet te wachten op verplichte AOV voor zzp’ers

0

Is een verplichte AOV voor zzp’ers wel wenselijk? Hoewel hij dit door PvdA-Kamerlid Roos Vermeij voorgestelde plan “op het eerste oog sympathiek vindt”, vraagt Richard Weurding, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, zich in een opiniestuk in de Volkskrant af of dit wel zo’n goed idee is.

Vermeij pleitte deze week voor een verplichte verzekering voor zzp’ers tegen arbeidsongeschiktheid (Ten eerste, 26 november). Weurding: “Een op het eerste oog sympathiek voorstel. Vermeij maakt zich zorgen over het feit dat een deel van de zelfstandigen zonder personeel geen dekking voor dit risico heeft, anders dan personeel in loondienst, dat wel verplicht verzekerd is. Wat is er dan eenvoudiger dan alle zelfstandigen eveneens te verplichten tot een verzekering, waarbij het risico ook nog eens over de gehele populatie wordt verdeeld? Maar laten we, voordat we dergelijke drieste maatregelen nemen, eerst eens kijken naar de zaak zelf. Ervaren zelfstandigen dit eigenlijk wel als een probleem? Zo ja, dan is het van belang om de juiste oplossing te kiezen. Voor een groep die sterk is gegroeid, maar die ook diverser is geworden en uiteenlopende behoeften heeft.”

Verzekeringsplicht

Volgens Weurding is vooralsnog is ongeveer de helft van de zelfstandigen geen voorstander van een verzekeringsplicht. “Reden is dat veel zelfstandigen zichzelf al verzekerd hebben en daarbij graag eigen keuzes maken. Daarnaast zijn er zelfstandigen met te weinig inkomsten, of voldoende buffers in het eigen bedrijf, dan wel een werkende partner met voldoende inkomen. Je zou kunnen redeneren dat verzekeraars belang hebben bij een verzekeringsplicht. Toch zijn wij geen voorstander van zo’n maatregel. Om de eenvoudige reden dat je wel heel sterke argumenten moet hebben om een verzekering op te leggen aan een groep klanten die daar geen behoefte aan heeft.”

 

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.