Verzekeraars waarschuwen rijdende lachgasgebruiker

0

Uit een inventarisatie van de politiesystemen blijkt het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel is, dit jaar al 2,5 keer zo hoog als in heel 2018. In een reactie noemt het Verbond van Verzekeraars lachgas net zo erg als alcohol en drugs en wijst de gebruikers op de verhaalsmogelijkheid die verzekeraars hebben.

Lachgas heeft invloed op je rijvaardigheid, aldus woordvoerder Oscar van Elferen in een radio-uitzending op NPO1. Volgens het Trimbos Instituut kan lachgas het gedrag en rijvaardigheid zelfs tot uren na het eigenlijke gebruik beïnvloeden.

In het gesprek wijst het Verbond op de verhaalsmogelijkheid die verzekeraars hebben. “Als je een ongeluk veroorzaakt waarbij lachgas in het spel was, dan kan dat gevolgen hebben voor je verzekering. De verzekeraar zal altijd uitkeren aan het slachtoffer, maar kan de schade op jou verhalen, omdat je een onnodig groot risico hebt genomen. Zeker als er sprake is van letsel, gaat het dan al snel om tienduizenden euro’s”, aldus Van Elferen. Lachgas bezitten of gebruiken is in Nederland overigens (nog) niet verboden.

Explosie aantal incidenten

Na 2016 verdubbelde het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas is gebruikt al ruim tot 130 gevallen in 2017. In 2018 is het aantal volgens deze eerste inventarisatie van de politiesystemen verder gestegen tot 380 in totaal. Dit jaar zijn tot aan juli voor 2019 door de politie al bijna 960 incidenten met lachgas in het verkeer geteld. De verkeersincidenten met lachgas komen vooral in de grote steden voor. “Wij zien mensen gevaarlijke manoeuvres uithalen in het verkeer, doordat zij een ballon aan het vullen zijn of aan de mond zetten”, zegt hoofdinspecteur Paul Broer. Ook hij benadrukt dat de werking van lachgas direct van invloed is op de rijvaardigheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.