Verzekeraars treden toe tot AI-denktank

0

Volgens het Verbond van Verzekeraars komt de financiële sector nauwelijks aan bod in het onlangs door het kabinet gelanceerde Strategisch Actieplan voor AI (kunstmatige intelligentie). Genoeg reden voor de verzekeraars om aansluiting te zoeken bij de Nederlandse AI Coalitie.

Meer dan 65 bedrijven, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen maken deel uit van de op 8 oktober gelanceerde Nederlandse AI Coalitie. Die partijen, waaronder MKB-Nederland en VNO-NCW, willen dat ons land een speler van formaat wordt op het terrein van artificiële intelligentie (AI). De speerpunten van het Verbond binnen de NL AI Coalitie zijn dat regelgeving en toezicht moeten bijdragen aan een gelijk speelveld, dat regelgeving techniekneutraal moet zijn en dat bedrijven zelf primair verantwoordelijk zijn voor zorgvuldig gebruik van de mogelijkheden.

Strategisch Actieplan

Het initiatief is tegelijk gepresenteerd met het Strategisch Actie Plan AI (SAPAI) van de overheid. Dit Strategisch Actieplan vat in drie hoofdsporen samen hoe het kabinet maximaal denkt te profiteren van de kansen van AI, terwijl tegelijkertijd de risico’s geminimaliseerd worden. Spoor 1 staat in het teken van het optimaal benutten van maatschappelijke en economische kansen om van daaruit het verschil te kunnen maken op het Europese speelveld en op mondiale markten. Via spoor 2 wil het kabinet de voorwaarden op orde brengen voor een vruchtbaar AI-klimaat voor economie en maatschappij en spoor 3 betreft het ‘Versterken van de fundamenten’. Ofwel de bescherming van fundamentele rechten van burgers en passende wettelijke en ethische kaders.

Het is de bedoeling dat deelnemers aan de NL AI Coalitie plannen presenteren die bijdragen aan het actieplan van het Rijk. Daarnaast werkt de coalitie aan grootschalige acties, bijvoorbeeld om werknemers en werkgevers binnen het midden- en kleinbedrijf bewust te maken van de kansen van AI en bijscholing te bieden voor digitale vaardigheden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.